Εμβόλιο "Bexsero": Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ερώτηση:

"Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εμβόλιο bexero τις μηνιγγίτιδας!!!! Πρέπει να το κάνουμε; η όχι; ακούω διαφορά και έχω φοβηθεί!!!! Ευχαριστώ!!!


Απάντηση:

Το εμβόλιο που εχει την εμπορική ονομασία bexsero, κυκλοφορεί τα τελευταία 3-4 χρόνια. Η αλήθεια ειναι ομως ότι γινόντουσαν προσπάθειες 10-15 χρόνια για την παραςκευη του, καθως υπήρχαν δυσκολίες στην εύρεση των υλικών της σύνθεσης του. Το εμβόλιο αυτο προστατεύει τα παιδια απο μια παρα πολυ επικίνδυνη αρρώστια που λεγεται μηνιγγίτιδα και την προκαλεί ενα μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκκοκος Β.

ΞΕΡΟΥΜΕ ότι υπάρχουν και αλλα είδη μηνιγγιτιδοκκοκου τα οποια προφυλάσσονται απο αλλα αντίστοιχα ΕΜΒΟΛΙΑ, αλλα για τον Β υπάρχει μόνο το bexsero.
H μηνιγγίτιδα Β ειναι η πιο φοβερή απο όλες διοτι εχει μεγάλη θνησιμότητα η' αναπηρία σε οποίον την κολλήσει. Επισης ενδιαφέρει πολυ την Ελλαδα καθως παρουσιάζονται ΣΥΧΝΑ κρούσματα.

Η μόνη λύση ειναι το συγκεκριμένο εμβόλιο. Δυστυχώς επειδη δεν καλύπτεται ακόμη απο τα ταμεία ( δηλαδή δεν αποζημιώνεται οικονομικά) και επειδη εχει υπάρξει μια αδικαιολόγητη παραφιλολογία όσο αφορά τις τυχόν παρενέργειες του , πολλοί γονεις εχουν ενδοιασμούς να εμβολιάσουν τα παιδια τους, αν και τελευταία και αυτο εχει καταρριφθεί και σπεύδουν να βρουν το εμβόλιο το οποίο κατα διαστήματα παρουσιάζει ελλείψεις.

Αν βάλουμε σε μια ζυγαριά τα ωφέλη του εμβολίου και στην άλλη τις τυχόν παρενέργειες θα δούμε ότι δεν αξίζει τον κόπο να χάνεται χρόνος και να μένει ενα ΠΑΙΔΙ απροστάτευτο απο μια τόσο σοβαρή αρρώστια. Οι παρενέργειες ειναι σχεδόν οι ίδιες με τα αλλα γνωστά ΕΜΒΟΛΙΑ οπως πυρετός , κοκκίνισμα στο μέρος που έγινε το εμβόλιο, πρήξιμο κλπ τα οποια ειναι αντιμετώπισημα και διαρκούν 1-2 μέρες. Οι συστάσεις ειναι να ξεκινάει ο εμβολιασμός απο 2 μηνών και μετα.