Εγκυμοσύνη: Τα πιο συχνά προβλήματα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εγκυμοσύνη: μία λέξη μόνο, που κρύβει όμως τόσα πολλά νοήματα όπως και δεκάδες εικόνες. Είναι η περίοδος που συντελούνται οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας: εσωτερικά και εξωτερικά, οργανικά και ψυχολογικά, ατομικά και κοινωνικά. Το σώμα, στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει σε αυτές τις αλλαγές, πολλές φορές αντιδρά με τρόπο όχι ιδιαίτερα ευχάριστο για τη γυναίκα. Μικρά αλλά φυσιολογικά προβλήματα εμφανίζονται από τους πρώτους μήνες της κύησης σε πολλές γυναίκες, αλλά όχι σε όλες, με αποτέλεσμα, τη συχνή αδιαθεσία, οργανική ή και ψυχολογική.

Ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα, που ξεκινά συνήθως την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά σε κάποιες γυναίκες και νωρίτερα, είναι η ναυτία και ο εμετός, κυρίως τις πρωινές ώρες. Περίπου στις μισές γυναίκες τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά την 14η εβδομάδα, ενώ σε κάποιες επιμένουν μέχρι και το τέλος της κύησης. Επειδή πάντως, ακόμη και μια ήπια περίπτωση ναυτίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και να κάνει τη γυναίκα να νιώσει εξάντληση, καλό είναι να μιλήσει με το γιατρό της ο οποίος μπορεί να της προτείνει έγκυρους τρόπους αντιμετώπισης.


Πολύ συχνά ακόμη, οι γυναίκες αναφέρουν πως νιώθουν ζαλάδες και έχουν τάση λιποθυμίας και μάλιστα σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί το κυκλοφορικό σύστημα δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εγκύου για αίμα στη μήτρα και στα κάτω άκρα κυρίως στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης. Λίγο αργότερα η ζαλάδα μπορεί να δημιουργηθεί από την πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα στη καρδιά κυρίως όταν η γυναίκα ξαπλώνει. Άλλα αίτια επίσης μπορεί να είναι τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου, η χαμηλή πίεση, η απότομη όρθια στάση ή η ζέστη.

Συχνά επίσης οι έγκυες έχουν καούρες στο άνω μέρος της κοιλιάς, συχνά ρεψίματα και η δυσπεψία. Αιτία είναι η χαλάρωση του σφιγκτήρα – λόγω της αυξημένης προγεστερόνης – που φυσιολογικά εμποδίζει την παλινδρόμηση των όξινων υγρών και των αερίων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η αυξημένη προγεστερόνη προκαλεί μερικά ακόμη προβλήματα. Βασικά επιβραδύνει την κίνηση των εντέρων, τα οποία διογκώνονται και δημιουργούν φουσκώματα, ενώ συχνά οδηγούν και σε δυσκοιλιότητα (στην οποία συμβάλλει η διόγκωση της μήτρας και επιδεινώνεται από τη λήψη σιδήρου). Ένα άλλο συχνό πρόβλημα που αναφέρεται είναι τα πονάκια χαμηλά στην κοιλιά, σαν τσιμπήματα ή μυρμηγκιάσματα, όπως τα περιγράφουν πολλές γυναίκες, που οφείλονται την πάχυνση των τοιχωμάτων της μήτρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τις παραπάνω, είναι καλύτερα η γυναίκα να συμβουλεύεται το γιατρό της, ο οποίος μπορεί να την καθησυχάσει και της δώσει συμβουλές για αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, ειδικά όταν αυτό επιμένει και δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητά της.