Είναι φυσιολογικό το παιδί μου να πίνει νερό από τη μπανιέρα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

"Ναι", είναι η απάντηση σε αυτην την ερωτηση, σύμφωνα με την αμερικανίδα παιδίατρο Tanya Remer Altman, συγγραφέα του βιβλίου «The Wonder Years: Helping Your Baby and Young Child Successfully Negotiate the Major Developmental Milestones».

Η Altmann καλεί τους γονείς να μην επικροτούν αυτήν τη συμπεριφορά, ωστόσο δεν θεωρεί οτι συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.


"Δεν εχω δει ποτέ παιδί να αρρωσταίνει από νερό μπανιέρας, παρόλο που τα παιδιά κάνουν τσίσα πολλές φορές εκεί μέσα", λεει.

«Το να πιει ένα παιδί νερό με σαπούνι, μπορεί να του προκαλέσει πονόκοιλο και αν η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη, ίσως του προκαλέσει και εμετό. Αλλά αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό αφού τις περισσότερες φορές με το που βάλουν στο στόμα τους το σαπουνόνερο το φτύνουν, κάτι που σημαίνει ότι η ποσότητα σαπουνιού που τελικά καταπίνουν να είναι άνευ σημασίας», συμπληρώνει.

«Ακόμα και αν έχετε καθαρίσει την ίδια μέρα την μπανιέρα με χλωρίνη, και πάλι το νερό δεν επιφέρει κανέναν κίνδυνο. Η ποσότητα χημικών που χρησιμοποιούνται για να καθαριστεί μια μπανιέρα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που εμπεριέχεται στο νερό της πισίνας, οπότε λίγες γουλιές είναι σχεδόν αδύνατον να προκαλέσουν κακό», τονίζει.

Η Tanya Remer Altman καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε τα παιδιά σας να πίνουν νερό από τη βρύση της μπανιέρας, γιατί υπολείμματα από τις σωληνώσεις μπορεί να απελευθερωθούν με τη βοήθεια του νερού, ειδικά αν μένετε σε παλιότερο σπίτι. Επίσης, το ζεστό νερό είναι πολύ πιο πιθανό να περιέχει τέτοιου είδους υπολείμματα σε σχέση με το κρύο νερό».

Τι μας προτείνει λοιπόν να κάνουμε, αν το παιδάκι μας τρελαίνεται να «παίζει» με τέτοιους κινδύνους;

«Για να μειώσετε τις πιθανότητες να πιει το παιδί ένα τέτοιο βλαβερό κοκτέιλ, βάλτε του στην μπανιέρα πολλά παιχνιδάκια!

Χωνάκια και σουρωτήρια είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος να παίξουν με το νερό, χωρίς να αφήνει πολλές δυνατότητες να το πιουν!

Επίσης,  η ώρα του μπάνιου είναι σίγουρα η καλύτερη για να μάθουν τα παιδιά δεξιότητες που μέσα στη μέρα θα φέρουν περισσότερο πονοκέφαλο, όπως το να πιουν νερό κατευθείαν από το ποτήρι. Αν πέσει κάτω το νερό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και μπορείτε να εξασκηθείτε όσο περισσότερο αντέχουν και εκείνα αλλά και εσείς»!