Είναι φυσιολογικό το παιδί μου να μην χρειάζεται μεσημεριανή σιέστα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το πιο πιθανό είναι το παιδί σας, όχι να μην χρειάζεται, αλλά να αντιστέκεται στην ώρα του μεσημεριανού ύπνου, αφού τα περισσότερα παιδιά έχουν ανάγκη να κοιμούνται έστω λίγο το μεσημέρι μέχρι και την ηλικία των 4 χρονών.

«Γύρω στα πρώτα τους γενέθλια, τα παιδιά βιώνουν μια λεκτική έξαρση, μαζί με άλλες γνωσιακές και φυσικές δεξιότητες που αποκτούν και δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία τους συμβαίνουν όλα αυτά», σύμφωνα με την Jennifer Waldburger, συγγραφέα του The Sleepeasy Solution: The Exhausted Parent's Guide to Getting Your Child to Sleep. «Αλλά τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρειάζονται πραγματικά πολλή ξεκούραση».


Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ανάμεσα στα πρώτα και τα δεύτερα γενέθλια, τα παιδιά είναι που μειώνουν τους ύπνους τους από περισσότερους σε μόνο έναν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αν το μικρό σας απορρίπτει τον πρωινό ύπνο, τότε προγραμματίστε τους δύο ύπνους για αργότερα και σιγά σιγά καταργήστε τον δεύτερο, ώστε να καθιερωθεί ο ένας ύπνος μέσα στην ημέρα του.
Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και είναι εξίσου πιθανό ότι στο δικό σας παιδί αρκεί ο βραδινός ύπνος, σύμφωνα με τον Bruce Weinstock, επικεφαλής του παιδαγωγικού τμήματος στο Caritas Norwood Hospital στο Norwood, Massachusetts. «Τα σώματά μας είναι πολύ ευπροσάρμοστα και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πότε και πώς κοιμόμαστε, αρκεί να κοιμόμαστε αρκετά στο σύνολο ενός 24ώρου», λέει.
Άρα, αν το δικό σας παιδί συμπληρώνει 13 ή 14 ώρες ύπνου το βράδυ, τότε ίσως να μην χρειάζεται σιέστες μέσα στην ημέρα. «Αν το παιδί σας φαίνεται χαρούμενο, με διάθεση να παίξει και να φάει, δεν είναι νευρικό και δεν κοιμάται σε άσχετες φάσεις, τότε πρέπει να είστε ήσυχοι ότι το πρόγραμμα ύπνου που ακολουθείτε είναι υγιές και ότι δουλεύει μια χαρά», καταλήγει.