Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου θέλει να ακούει το ίδιο παραμύθι κάθε βραδυ; 

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι, απόλυτα φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογικό είναι για εσάς που διαβάζετε κάθε βράδυ την ιστορία της Πέππας να θέλετε να κοιμηθείτε εσείς αντί για το παιδί σας με το που διαβάζετε τις πρώτες σειρές! Τι κάνει όμως το παιδί να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το ίδιο βιβλίο κάθε βράδυ;
«Τα νήπια μαθαίνουν τα πάντα – ακόμα και την γλώσσα τους αλλά και τις ιστορίες που ακούν – με συνεχή επανάληψη», λέει η κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι Deborah Wright. Κάθε μια εμπειρία δημιουργεί συσχετισμούς ανάμεσα στους νευρώνες του παιδικού μυαλού και έτσι μόνο μαθαίνει. Επαναλαμβάνοντας λοιπόν την ίδια εμπειρία ξανά και ξανά δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί και έτσι η μάθησή του εδραιώνεται καλύτερα.
Ενώ το να διαβάζετε το ίδιο παραμύθι κάθε βράδυ μπορεί να είναι κουραστικό για εσάς, για το παιδί σας είναι πολύ σημαντικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον! "Τα παιδιά ακούν τους ήχους από τις λέξεις και το χρώμα της φωνής σας και ετσι προβλέπουν τι θα συμβεί μετα" λέει η Wright.
Επίσης, η συνέπεια τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Οπως θελει να κάθεται στην ίδια καρέκλα στο σχολείο, να τρώει απο το δικό του πιάτο το φαγητό του η να αγκαλιάζει το ίδιο κουκλάκι κάθε βράδυ στο κρεβάτι του, έτσι είναι και με τα παραμύθια. Αυτή η καθημερινή ρουτίνα τα βοηθάει να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους και να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή μεσα σε αυτόν.

Για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της ανάγνωσης και για εσάς, μπορείτε σιγά σιγά να ζητάτε από το παιδί σας να συμμετέχει, με ερωτήσεις τύπου, "ποιος θα έρθει τώρα στο παραμύθι;" ή "γιατί στενοχωρήθηκε το κουνελάκι";


"Και μην ξεχνάτε πόσο καλό κάνει ένα βιβλίο με το οποίο είναι εξοικειωμένο το παιδί σας στο ίδιο", τονίζει η Wright. "Οχι μόνο το βοηθάει να αναπτύξει πολύ ισχυρά την γλωσσική του ικανότητα αλλα το βοηθάει σίγουρα να κοιμάται πιο ήρεμα".