Είναι φυσιολογικό που ακόμα δε φαίνομαι έγκυος;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να φαίνονται, γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.
Από τη στιγμή που ο γιατρός σας βλέπει ότι το μωρό σας εξελίσσεται κανονικά και τα κιλά που παίρνει τόσο εκείνο όσο και εσείς είναι στις φυσιολογικές τιμές, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Ειδικά σε μια πρώτη εγκυμοσύνη, οι μέλλουσες μαμάδες αργούν να φανούν, αφού οι μύες τους δεν έχουν βιώσει ξανά το προβλεπόμενο «τέντωμα». Επίσης, οι πιο ψηλές γυναίκες ή εκείνες που έχουν μεγαλύτερο κορμό μπορεί να έχουν μικρότερη κοιλιά επειδή έχουν περισσότερο χώρο για να μεγαλώσει το μωρό από άποψη μήκους. Η θέση του μωρού σας στη μήτρα σας μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εικόνα της κοιλιάς σας.
Ο γυναικολόγος σας κάνει ειδικές μετρήσεις, που δεν αφορούν την εικόνα σας, για να σιγουρέψει ότι η ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται κανονικά. Κατά το πρώτο τρίμηνο, γίνεται μια ειδική μέτρηση για να εκτιμηθεί το μέγεθος της μήτρας σας, καθώς και ένας υπέρηχος προκειμένου να μετρηθεί και το έμβρυο.
Όταν κλείσετε τις 20 εβδομάδες, γίνεται μια ακόμα μέτρηση η οποία δείχνει το μήκος της απόστασης από το ηβικό οστό μέχρι την κορυφή της μήτρας σας, και έτσι εκτιμάται το μέγεθος του μωρού, η ανάπτυξή του και η θέση του. Σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα θα σας δοθεί μια ακόμα πιο συνολική εικόνα.
Αν οι μετρήσεις είναι μικρότερες από το φυσιολογικό για την εβδομάδα στην οποία βρίσκεστε, το πιο πιθανό είναι ο γιατρός σας να σας υποβάλει σε περισσότερες εξετάσεις για να δει ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όταν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη, το σύνηθες είναι η κοιλίτσα να αρχίσει να φαίνεται κάπου ανάμεσα στις 12 και τις 16 εβδομάδες. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότερες μαμάδες λένε ότι στην πρώτη εγκυμοσύνη άρχισαν να φαίνονται ανάμεσα στις 12 και τις 18 εβδομάδες ενώ στην επόμενη ή τις επόμενες ανάμεσα στην 6η και την 18η εβδομάδα.
Μερικές φορές παίρνει περισσότερο καιρό για τις εύσωμες γυναίκες να φανούν έγκυες. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και σας ενοχλεί που ο κόσμος νομίζει ότι είστε παχουλή και όχι έγκυος, μπορείτε γενικά να ενημερώνετε ότι είστε σε ενδιαφέρουσα, προκειμένου να αποφύγετε τις περιττές στενοχώριες.
Μπορεί να σας αναστατώνει η ανυπομονησία να δείτε την κοιλίτσα σας και εκείνη να μην κάνει την εμφάνισή της, κάτι που μπορεί να σας προκαλεί και ανησυχία για το αν πηγαίνουν όλα καλά.
Μέρος του προβλήματος αποτελούν τα σχόλια των ανθρώπων για το αν μια γυναίκα παχαίνει και για το αν έχει μεγάλη ή μικρή κοιλιά, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Laurie Gregg από το Σακραμέντο της Καλοφόρνια.
«Οι έγκυες ποτέ δεν έρχονται στο ιατρείο για να πουν ότι το μέγεθός τους είναι ιδανικό. Πάντα ανησυχούν για το αν έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη κοιλιά. Ωστόσο, ότι και αν ακούν, τις περισσότερες φορές έχουν ακριβώς το μέγεθος που θα έπρεπε να έχουν», τονίζει.
«Είναι φοβερό ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι μια έγκυος γυναίκα δείχνει όπως ακριβώς πρέπει. Χρειάζεται να λέμε στις γυναίκες ότι δείχνουν όμορφες!», συμπληρώνει.