Είναι φυσιολογικό να ζηλεύει το μωρό μου;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Απόλυτα. «Τα μεγαλύτερα μωρά ή νήπια πολύ συχνά ζηλεύουν όταν η μαμά τους κρατάει κάποιο άλλο μωρό», σύμφωνα με την παιδίατρο Tanya Remer Altmann, συγγραφέα του βιβλίου The Wonder Years: Helping Your Baby and Young Child Successfully Negotiate the Major Developmental Milestones.
«Συνήθως συμβαίνει μεταξύ των 9 και των 15 μηνών», λέει.
«Το μωρό σας έχει συνηθίσει να λαμβάνει όλη την προσοχή. Αν ξαφνικά υπάρξει κάποιος άλλος με τον οποίο θα πρέπει να μοιραστεί αυτήν την προσοχή, αυτό που θα σκεφτεί αμέσως είναι ‘ Έι! Αυτή είναι η μαμά μου!’»

Το θετικό στοιχείο στην ζήλεια του μωρού σου σημαίνει ότι αναγνωρίζει ποια είσαι και αναζητά την προσοχή σου. Έχετε ηδη δεθεί. Αν δεν έχετε ακόμα παρατηρήσει σημάδια από το άγχος του αποχωρισμού όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή από το σπίτι, ή το άγχος που βιώνουν τα μωρά όταν κάποιος άγνωστος μπαίνει στον χώρο, το πιο πιθανό είναι να το βιώσετε σύντομα.
Αν εσείς και το μωρό σας επισκεφθείτε μια φίλη που μόλις γέννησε και σας δει να ασχολείστε με το μωρό, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην του αρέσει και να απαιτήσει πίσω την προσοχή σας, σύμφωνα με την Altmann.


Σε αυτήν την ηλικία, είναι πολύ μικρό για να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει το να μοιράζεται τη μαμά του. Καλό λοιπόν θα ήταν να αφήσετε το μωρό της φίλης για λίγο, να πάρετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και όταν ασχοληθεί με κάποιο παιχνίδι που θα του αποσπάσει την προσοχή, τότε μπορείτε να ξαναπάρετε το μωρό της φίλης σας αγκαλιά.
Μεγαλώνοντας, είναι σημαντικό να του μάθετε ότι είναι απαραίτητο να μπορεί να αποδέχεται ότι μπορείτε να δίνετε προσοχή και σε άλλα παιδιά. Ένας πολύ ομορφος τρόπος είναι να το συμπεριλαμβάνετε. Μπορείτε να του πείτε, «μήπως να κρατήσουμε το μωρό μαζί αγκαλιά;» ή «τώρα θα πάρω το μωρό αγκαλιά, μήπως θέλεις να με βοηθήσεις;». Μπορεί εκεί να του προτείνετε να κρατήσει την κουβερτούλα του ή την πιπίλα του.

«Αν το παιδί συμμετέχει, θα νιώθει ότι το υπολογίζετε και ότι το εκτιμάτε», λέει η Altmann και προσθέτει: «Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για την πολύ καλή δουλειά που κάνει με το να σας βοηθάει».