Q&A: "Είναι φυσιολογικό να έχει τόσο συχνά λόξυγγα το έμβρυο μέσα στην κοιλιά μου;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι είναι ο εμβρυικός λόξυγγας;

Ο εμβρυϊκός λόξυγγας αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο της ενδομήτριας ζωής και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στις μέλλουσες μαμάδες. Οφείλεται στη σύσπαση του εμβρυϊκού διαφράγματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστεί, είναι η πλήρης ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου. Είναι αντανακλαστικός και δεν φαίνεται να προκαλεί δυσφορία στο έμβρυο, όπως στον ενήλικα.
Στην 26η εβδομάδα, οι πνεύμονες του εμβρύου, αν και δεν είναι πλήρως ώριμοι, λειτουργούν και εξασκούνται σε αναπνευστικές κινήσεις εισπνοής-εκπνοής με μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού.
Στα πλαίσια των αναπνευστικών ασκήσεων του εμβρύου, συχνές είναι και κάποιες συσπάσεις της κοιλιάς που δεν είναι άλλο από λόξυγγας. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο λόξυγγας βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης.
Ενίοτε και αρκετά πιο σπάνια, ο λόξυγγας του εμβρύου -που επιμένει για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα- μπορεί να υποδεικνύει κακή οξυγόνωση του εμβρύου εξαιτίας συμπίεσης του ομφαλίου λώρου. Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε με τον μαιευτήρα σας θα διαπιστώσει την κατάσταση του εμβρύου.


Η έγκυος δεν είναι δύσκολο να τον αναγνωρίσει, καθώς είναι όμοιος με τον δικό της λόξυγγα, τον αισθάνεται όμως μέσα στην κοιλιά της.