Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

της Σοφίας Χαλκίτη

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Εμφανίζονται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Τα τελευταία χρόνια όμως αγγίζουν και την παιδική ηλικία . Η κατάσταση ενδέχεται να μην είναι τόσο αθώα και να εξελιχθεί σε επικίνδυνη για την ζωή του παιδιού.


Αναγνωρίζοντας τις διατροφικές διαταραχές

o Νευρική ανορεξία: Τα παιδιά που πάσχουν από την νευρική ανορεξία έχουν αισθητά χαμηλό βάρος για την ηλικία τους, ακόμα ασχολούνται με εμμονικό τρόπο με το σώμα τους . Επίσης όταν τρώνε παραπάνω ποσότητες από τις συνηθισμένες καταφεύγουν στην χρήση καθαρτικών και στον εμετό.
o Νευρική βουλημία: Με αυτό το σύνδρομο το παιδί καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού . Στην συνέχεια επιχειρεί να αποβάλλει τις τροφές με χρήση καθαρτικών. Έχουν συνήθως ένοχη συμπεριφορά ή και αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους. Συνήθως έχουν φυσιολογικό βάρος και οι γονείς δυσκολεύονται να εντοπίσουν το πρόβλημα.
o Άρνηση τροφής : Τα παιδιά αυτά όχι μόνο αρνούνται να φάνε αλλά παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα, κοινωνικότητα και γενικά ενεργοποίηση. Αρνούνται εμμονικά να τραφούν και παρουσιάζουν θυμό και φόβο
o Μειωμένη όρεξη: Μερικά παιδιά επιμένουν να καταναλώνουν λιγότερες μερίδες από τις ενδεικνυόμενες για την ηλικία τους. Η μειωμένη όρεξη συχνά οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους.

Αλλά συμπτώματα διατροφικών διαταραχών :

Υπάρχουν διατροφικές διαταραχές που δεν κατατάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που θα πρέπει σαν γονείς να παρατηρήσετε.

Σημαντική και απότομη αύξηση ή μείωση βάρους
Αποφυγή γευμάτων ή συχνοί εμετοί
Εμμονή με το φαγητό , διαρκής αναζήτηση φαγητού
Το παιδί δείχνει μελαγχολικό , είναι συχνά νευρικό ή κλείνεται στον εαυτό του
Ασκείται ψυχαναγκαστικά
Νιώθει συνέχεια κουρασμένο
Κρυώνει διαρκώς

Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά!

Πως να βοηθήσω το παιδί μου;

Τα παιδιά με διατροφικές διαταραχές υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σαν γονείς καλό είναι να κουβεντιάσετε με το παιδί σας εάν το απασχολεί κάτι ψυχικά ή συναισθηματικά. Καλό είναι να αφιερώσετε στο παιδί σας όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να είστε κοντά του , να επικοινωνείτε , να κάνετε δραστηριότητες μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε το παιδίατρο , ο οποίος θα σας παραπέμψει σε κάποιο ειδικό παιδο-διατροφολόγο ή ψυχολόγο .