Διαλογισμός και όχι Τιμωρία στα παιδιά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι θα κάνατε αν δουλεύατε σε ένα σχολείο και ένα από τα παιδιά ξεκινούσε να συμπεριφέρεται περίεργα; Η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι θα του βάζατε κάποια τιμωρία ή κάποιους περιορισμούς. Όμως πόσο σίγουροι είστε ότι οι τιμωρίες δε θα επιδεινώσουν την κατάσταση και τη συμπεριφορά του παιδιού;Μη ξεχνάτε ότι ένα παιδί κατά την ώρα της τιμωρίας βαριέται ή νιώθει να το αδικούν.

Διαλογισμός και όχι Τιμωρία στα παιδιά!


Στο δημοτικό του Robert W. Coleman στη Βαλτιμόρη, τα παιδιά ούτε αποβάλλονται από την τάξη, ούτε γράφουν 100 φορές «θα είμαι καλό παιδί», κάνουν διαλογισμό. Το Δημοτικό σχολείο έχει υιοθετήσει μία εντελώς διαφορετική τεχνική.

Διαλογισμός και όχι Τιμωρία στα παιδιά!

Όταν τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο, τους προσφέρει διαλογισμό! Αντί να βάζει ποινές στα απείθαρχα παιδιά ή να τα στέλνει στο γραφείο του διευθυντή, το σχολείο της Βαλτιμόρης έχει δημιουργήσει ένα δωμάτιο που αποκαλείται χώρος « Συνειδητής Στιγμής».

Σε μια περιοχή όπου τα κρούσματα βίας ανάμεσα σε ανηλίκους είναι σχεδόν καθημερινά, η εφαρμογή του προγράμματος Mindful Moment, του ιδρύματος Holistic Life έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς οι αποβολές των μαθητών έχουν μειωθεί δραματικά. Οι ιδρυτές του οι οποίοι μεγάλωσαν στις γειτονιές της Βαλτιμόρης και γνωρίζουν πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η βία και η εγκληματικότητα στην περιοχή.

Έτσι λοιπόν, αντί για «τιμωρία», τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται. Μαθαίνουν να αναλύουν τα προβλήματά τους και να κάνουν διάλογο ως λύση προβλημάτων. Μαθαίνουν να έχουν μια οπτιμιστική ματιά και να διαχειρίζονται τη ζωή με θετικότητα.

Ειλικρινά, θα ήταν ουτοπικό να σκεφτώ την πιθανότητα να συνέβαινε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;;; Αχ βάλτε τους ιδέες!

Φωτογραφία: Facebook/Holistic Life Foundation