"Γιατρέ μου, έχω ενοχλήσεις...."

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αισθανθείτε μικρές ή μεγαλύτερες ενοχλήσεις που οφείλονται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές και στο αυξημένο βάρος. Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείτε από τις περισσότερες και δε θα πρέπει να σας ανησυχούν. Ωστόσο, όταν νιώθετε ότι επιμένουν, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι μπορεί να αποδειχτούν πιο σοβαρές.

Συχνά ένας πόνος που εμφανίζεται στις εγκύους εντοπίζεται στο χαμηλότερο μέρος της πλάτης και συνοδεύεται από πόνους στους γλουτούς και στους μηρούς. Παρουσιάζεται όταν παραμένετε πολλή ώρα σε κακή στάση ή αν σηκώσετε βάρος. Το κατάλληλο μασάζ, η αποφυγή των ψηλών τακουνιών και το σκληρό στρώμα, είναι μερικές άμεσες λύσεις. Πολλές γυναίκες επίσης αναφέρουν πως νιώθουν ξαφνικούς πόνους στο μηρό, στη γάμπα ή στο πόδι. Οι κράμπες αυτές είναι συχνές στο τρίτο τρίμηνο, οφείλονται σε έλλειψη αλάτων ή στη χαμηλή στάθμη του ασβεστίου και μια άμεση λύση είναι και πάλι το μασάζ ή μετά από συμβουλή του γιατρού σας και τα χάπια ασβεστίου. Ένας άλλος μυοσκελετικός πόνος που παρουσιάζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο εμφανίζεται στα πλευρά κάτω από το στήθος και ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά. Οφείλεται στην πίεση που ασκεί πάνω στα πλευρά η μήτρα η οποία διογκώνεται μέσα στην κοιλιά. Ο πόνος αυτός μπορεί να ξεπεραστεί με φυσικούς τρόπους όπως τα άνετα ρούχα, η στήριξη πάνω σε μαξιλάρια και η βελτίωση της στάσης του σώματος.


Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η κατακράτηση υγρών λόγω της ποσότητας νερού στους ιστούς, που προκαλεί πρήξιμο στα πόδια, στο πρόσωπο και στα χέρια. Αιτίες γι’ αυτό είναι η ορθοστασία, ειδικά όταν έχει ζέστη, η υπέρταση και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Μια καλή λύση είναι η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας, η τοποθέτηση των ποδιών ψηλά και η αποφυγή του αλατιού. Η κατακράτηση υγρών προκαλεί επίσης και μια αίσθηση σαν τσίμπημα βελόνας στον αντίχειρα και στο δείκτη, με μουδιάσματα και αδυναμία, που συνήθως εμφανίζονται μετά τη σύλληψη. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ενόχληση, εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στο νεύρο που καταλήγει στο χέρι περνώντας από το μέσα μέρος του καρπού.

Άλλες συνήθεις ενοχλήσεις που καταγράφονται στο ημερολόγιο της εγκύου, είναι η υψηλή πίεση, οι αϋπνίες, οι αλλαγές διάθεσης, η ευαισθησία και οι πόνοι στο στήθος. Η υπέρταση μπορεί να είναι μέτρια ή σοβαρή και προκαλεί πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στην όραση, εμετούς και πρήξιμο χεριών και αστραγάλων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό, ο οποίος θα σας μετρήσει την πίεση,  θα κάνει ανάλυση ούρων και θα εξετάσει τα πρηξίματα. Οι αϋπνίες προκαλούνται από την 24ωρη λειτουργία του μεταβολισμού του μωρού σας, που επηρεάζει τις αντιδράσεις του σώματός σας, αλλά και από τις νυχτερινές εφιδρώσεις όπως και τη συχνή ανάγκη που έχετε για ούρηση ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η εγκυμοσύνη προκαλεί ασυνήθιστες μεταβολές στη διάθεση, ανεξήγητα κλάματα και κρίσεις άγχους, που δε θα πρέπει όμως να σας ανησυχήσουν. Οφείλονται στις αλλαγές στην ορμονική ισορροπία, που επιδρούν στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όμοια με εκείνα που παρουσιάζονται πριν από την περίοδο. Τέλος, η ευαισθησία και οι πόνοι στο στήθος  μαζί με μια ελαφρά φαγούρα των θηλών είναι ένα από τα πρώτα και πολύ φυσιολογικά σημάδια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες προετοιμάζουν το στήθος για τη γαλουχία και γι’ αυτό οι γαλακτοφόροι αδένες αναπτύσσονται και διαστέλλονται καθώς γεμίζουν γάλα. Ένα καλό σουτιέν από την αρχή της εγκυμοσύνης και το καθημερινό πλύσιμο του στήθους με μαλακό σαπούνι μαζί με το καλό στέγνωμα μετά, είναι δύο εύκολοι τρόποι αντιμετώπισης της ενόχλησης.

Όλες οι παραπάνω ενοχλήσεις είναι φυσιολογικές και πολύ λίγες γυναίκες περνούν την εγκυμοσύνη τους χωρίς να εμφανίσουν κάποιες από αυτές. Η σωστή προετοιμασία και η ενημέρωση όμως για τα διάφορα είδη ενοχλήσεων βοηθούν στην καλύτερη αξιολόγηση και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με τη συμβολή πάντα του γιατρού.

Πηγή: «Σύλληψη, εγκυμοσύνη, τοκετός», Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ, εκδόσεις Μίνωας, 2007.