Γιατί δεν χάνω βάρος ενώ κάνω δίαιτα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γιατί δεν χάνω βάρος ενώ κάνω δίαιτα;Όσο και να προσπαθείς η ζυγαριά σε νικάει πάντα; Γιατί όμως; Αφού τηρείς πιστά τη δίαιτά σου και, όσο κι αν βαριέσαι, πας κάθε μέρα γυμναστήριο...

 


  • Παίρνεις φάρμακα

Κάποια φάρμακα μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις καθώς μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα υγρών του οργανισμού σου. Έτσι μπορεί να μην φαίνεται η απώλεια λίπους στην ζυγαριά. Επίσης κάποια φάρμακα αυξάνουν την όρεξη, προκαλώντας μέχρι και βουλιμικά επεισόδια ενώ άλλα μπορεί να μας κάνουν υποτονικούς με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν ευθέως τον μεταβολισμό προκαλώντας όχι μόνο την αδυναμία απώλειας βάρους, αλλά αντίθετα την αύξησή του.

 

  • Φταίει κάτι που τρως

Τα πρόσθετα που υπάρχουν σε αρκετά συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού σου. Αν και δεν υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα που να σχετίζουν άμεσα την λήψη των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα με την αύξηση του βάρους, ωστόσο αποδεδειγμένα συχνά προκαλούν δυσπεψία και φουσκώματα, δυσχεραίνοντας την προσπάθειά σου.

 

  • Έχεις θυρεοειδή

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται αισθητά. Μέχρι το πρόβλημα να διαγνωστεί και να ρυθμιστεί, είναι πολύ εύκολο να παίρνεις βάρος αντί να χάνεις  ακόμα και αν κάνεις δίαιτα. Αν όμως πάρεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγής, η μεταβολική σου λειτουργία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

  • Έχεις διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Η τελευταία μάλιστα είναι από μόνη της μία ορμόνη που προάγει την αποθήκευση λίπους. Εάν τα υψηλά επίπεδα και των δύο δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να μπουν εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Εφόσον όμως, ρυθμιστούν, η φυσιολογική λειτουργία επανέρχεται.

 

  • Δεν είσαι καλά ψυχολογικά

Η προσπάθεια για αδυνάτισμα απαιτεί συγκέντρωση, προγραμματισμό και πειθαρχία. Το άγχος και η κακή διάθεση μπορούν να αναστείλουν την προσπάθειά μας καθώς δεν μας επιτρέπουν να μπούμε εύκολα σε πρόγραμμα.

 

  • Έχεις κακή κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την ορμονική και άρα και τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ικανότητα απώλειας βάρους, χωρίς όμως να αποτελεί βασική παράμετρο. Δηλαδή, οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να ανατρέψουν τον ρόλο της.

 

Πώς θα τα καταφέρεις:

- Μείνε συγκεντρωμένη στην προσπάθεια και στο αποτέλεσμα που θες να πετύχεις.

- Ξεκίνησε την προσπάθειά σου σε μία χρονική περίοδο που η δίαιτα μπορεί να ενταχθεί στις προτεραιότητές σου.

- Πήγαινε στον ειδικό για να επιβεβαιώσεις ότι δεν έχεις κάποιο οργανικό πρόβλημα που θα μπορούσε να εμποδίσει την επίτευξη του στόχου σου. Έτσι ακόμα και αν υπάρχει κάτι θα μπορείς να το λάβεις υπ’ όψιν σου και να πράξεις αναλόγως. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή.

- Πάρε απόφαση ότι η σωστή διατροφή πρέπει να σου γίνει τρόπος ζωής. Το ότι έχεις αυξημένο βάρος σημαίνει ότι οι διατροφικές σου συνήθειες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές και για να δεις μόνιμο αποτέλεσμα δεν αρκεί μια σύντομη, παροδική δίαιτα αλλά πρέπει να υιοθετήσεις καλές συνήθειες για πάντα.

 

formamag.gr

Με τη συνεργασία του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Δ/ντη  του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων και Γεν. Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.