Γάμος και βάφτιση μαζί! Tο νέο γαμήλιο trend

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σε κάποια ερωτευμένα ζευγάρια ο πελαργός έρχεται νωρίτερα από ό,τι τον υπολογίζουν και το ευτυχές αυτό γεγονός αλλάζει τα σχέδιά τους για το μέλλον. Αν συμβεί αυτό δεν έχετε παρά να γιορτάσετε διπλά, κάνοντας τον γάμο μαζί με τη βάφτιση και επισφραγίζοντας την ευτυχία σας με ένα κεφάτο πάρτι.

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερα ζευγάρια, γίνονται γονείς προτού προλάβουν να χορέψουν τον χορό του Ησαΐα. Πρόκειται για ζευγάρια που είτε ζούσαν ήδη μαζί είτε είχαν προσφάτως γνωριστεί και η ξαφνική, όχι αναμενόμενη αλλά ούτε και εντελώς απίθανη σαν σενάριο εγκυμοσύνη έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή τους και τους γέμισε χαρά.


Μερικά από αυτά τα ζευγάρια -που μπήκαν με υπερβολική ταχύτητα στο lobby των παντρεμένων με παιδιά, έκαναν στα βιαστικά έναν πολιτικό γάμο, to be politically correct- κυρίως απέναντι σε ηλικιωμένους συγγενείς με παρωχημένες ιδέες. Οι περισσότεροι πάντως σκέφτηκαν να κάνουν το γάμο μαζί με τη βάφτιση όταν πλέον το μωράκι θα είναι λίγων μηνών, ώστε και από την πλευρά της οργάνωσης και σε ότι αφορά το κόστος, να γλιτώσουν περιττό κόπο και έξοδα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις ημέρες μας, καταρχήν γιατί διανύουμε εποχή ύφεσης, οπότε οι περικοπές περιττών δαπανών επιβάλλονται ούτως ή άλλως, πρωτίστως για λόγους ασφάλειας. Επιπλέον, η άφιξη ενός μωρού σε μια οικογένεια πέρα από χαρούμενο γεγονός συνοδεύεται και από σημαντικά έξοδα τα οποία γονατίζουν οικονομικά το νέο ζευγάρι. Ίσως λοιπόν για αυτό, η διπλή τελετή -γάμος και βάφτιση μαζί- με μια δεξίωση ή ένα τραπέζι, εξελίσσεται πλέον από λύση ανάγκης που ήταν στο παρελθόν στο νέο trend του γαμήλιου savoir-faire.

Το δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση έδειξαν οι πρώτες διδάξασες που δεν ήταν άλλες από γνωστές σταρ του σινεμά οι οποίες αν μη τι άλλο δεν εισπράττουν τους κλασικούς μισθούς της χώρας μας αλλά τα κέρδη από το box office των ταινιών τους. Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι εκείνες προτίμησαν αυτή τη νέα mix and match τακτική πιθανώς για τους δικούς τους λόγους. Για να μη συνεπάγεται ωστόσο η διπλή γιορτή διπλό κόπο από μέρους σας, σας δίνουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές -με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων- για να οργανώσετε την πιο ειδυλλιακή τελετή γάμου και βάφτισης και το πιο ρομαντικό γλέντι ένα από τα ερχόμενα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα.

Γιατί σε weekend;
Για ευνόητους λόγους που έχουν σχέση και με νομικά ζητήματα ο γάμος πρέπει να προηγηθεί της βάφτισης. Αν δεν μπορούν να γίνουν την ίδια ημέρα στον ίδιο ναό, θα χρειαστεί να παντρευτείτε πρώτα και την επόμενη να βαφτίσετε το μωρό σας οπότε καλό είναι να επιλέξετε ένα Σαββατοκύριακο για να εκμεταλλευτείτε την διπλή αργία.

Με παρανυφάκια ή χωρίς;
Αφού θα κάνετε και βάφτιση, οπότε θα είναι καλεσμένα πολλά παιδάκια, καλό θα είναι να έχετε παρανυφάκια τα οποία θα ποζάρουν και στην δεύτερη τελετή καταλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις γύρω από την κολυμπήθρα (τα μικρά παιδιά βλέπουν τη βάφτιση σαν παιχνίδι και το διασκεδάζουν με την καρδιά τους).

Η νύφη τι νυφικό να φορέσει;
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι καταρχήν ό,τι θέλει. Το γεγονός ότι μετά το γάμο θα βαφτίσει το μωρό της δε σημαίνει κάτι αλλά για ευνόητους λόγους οι περισσότερες νύφες μαμάδες διαλέγουν ένα λιτό νυφικό χωρίς πολλά φρου-φρου και χωρίς τεράστιες ουρές για να είναι πιο ανάλαφρο και πιο party-like. Για όσες δεν πρόλαβαν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, μια πλούσια φούστα με έξυπνες πιέτες ή φύλλα που πέφτουν με χάρη το ένα πάνω στο άλλο καλύπτουν τα παραπανίσια κιλάκια, ενώ ένα εντυπωσιακό ντεκολτέ εξισορροπεί την σιλουέτα.

Βραδινή ή απογευματινή δεξίωση;
Ακόμα και αν οι δύο τελετές δε γίνουν την ίδια ημέρα, εσείς θα γιορτάσετε το διπλό γεγονός με μια δεξίωση. Είτε πρόκειται για πάρτι είτε για καθιστό ή κοκτέιλ τραπέζι, λογικά σε αυτό θα παραβρεθούν αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά, οπότε αποφύγετε να το ξεκινήσετε πολύ αργά, γιατί μικροί (πρωτίστως) και μεγάλοι θα λιμοκτονήσουν. Το κατάλληλο timing είναι το απόγευμα, όχι πολύ νωρίς για να έχει πέσει ο ήλιος και να μην κάνει πολύ ζέστη, ώστε ο μπουφές να ανοίξει σε μια λογική ώρα και οπωσδήποτε έως τις 9:00 μ.μ.

Σε ποιο χώρο να γίνει το wedding party;
Προτιμήστε ένα μεγάλο κήπο σπιτιού αν υπάρχει διαθέσιμο στον οικογενειακό κύκλο ή ξενοδοχείο και προσέξτε να μη μείνουν τα παιδιά χωρίς επίβλεψη αν στον ευρύτερο χώρο υπάρχει πισίνα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι βεράντες ξενοδοχείων ανοιχτές σε σκάλες και χώρους με κατηφορικά περάσματα καθώς όπως θα τρέχουν τα μικρά παιδιά είναι επικίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν.

Tι μεζέδες να περιλαμβάνει το μενού;
Καταρχήν αφού θα έχετε και λιλιπούτειους καλεσμένους, ξεχάστε το καθιστό τραπέζι όπου τα φαγητά σερβίρονται απευθείας στο τραπέζι και προτιμήστε μπουφέ. Ένα τμήμα του μπουφέ πρέπει να είναι παιδικό και να περιλαμβάνει σαντουιτσάκια-μπόμπες, σουβλάκια από κοτόπουλο, παναρισμένες κοτομπουκιές, κεφτεδάκια, πιροσκί, πιτάκια, μικρές ατομικές πίτσες και ό,τι άλλο λατρεύουν τα παιδιά. Μια οικονομική λύση για τους ενηλίκους είναι να διατηρήσετε το ίδιο πνεύμα στον μπουφέ των μεγάλων αλλά σε πιο γκουρμέ εκδοχή. Αν μάλιστα φροντίσετε να είναι τα περισσότερα εδέσματα σε στιλ finger food, τόσο το καλύτερο γιατί οι γονείς που θα πρέπει να εποπτεύουν τα βλαστάρια τους δεν θα μπορέσουν να μείνουν αρκετή ώρα καθισμένοι σε τραπέζι άρα θα τους είναι πιο εύκολο να τσιμπολογήσουν κάτι στο πόδι.

Με κλόουν ή χωρίς;
Οι ειδικοί στη διοργάνωση δεξιώσεων υποστηρίζουν ότι τα πάρτι που έχουν και λιλιπούτειους καλεσμένους χρειάζονται ένα κλόουν για να απασχολήσει τα παιδιά όση ώρα θα τρώνε οι γονείς τους. Επειδή τα παιδιά νηπιακής ηλικίας (από 2 ετών) έως και τα 5άχρονα βαριούνται γρήγορα και χρειάζονται εναλλαγή παιχνιδιών για τους κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να μην ξεκινήσουν την γκρίνια, φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως έναν κλόουν για να τα απασχολήσετε. Οι γονείς τους θα σας ευγνωμονούν για την προνοητικότητά σας. Αν ωστόσο τα περισσότερα ζευγάρια που θα παραβρεθούν στο διπλό wedding party έχουν πολύ μικρό μωρό που μένει υποχρεωτικά στο καρότσι ή σε μια αγκαλιά δε χρειάζεται να ξοδέψετε έξτρα χρήματα για τον κλόουν.

Γλυκό και μπομπονιέρες για λιλιπούτειους καλεσμένους
Η γαμήλια τούρτα όσο εντυπωσιακή κι αν είναι δεν αρκεί σαν γλύκισμα για ένα πάρτι with kids. Παραγγείλετε μια τούρτα που διαθέτει και λίγο παιδικό χρώμα, π.χ. σε στιλ κουτιού-δώρου, τυλιγμένη με ένα υπέροχο φιόγκο αι διακοσμημένη με μπαλόνια από ζαχαρωτό και συμπληρώστε τον μπουφέ των deserts με τρουφάκια και εκλεράκια (σε μίνι διαστάσεις για παιδιά). Εξίσου δημοφιλή στους λιλιπούτειους καλεσμένους είναι τα μικρά ξυλάκια παγωτό ή τα πυραυλάκια σε γεύσεις κρέμα, σοκολάτα και βανίλια.
Αν θέλετε μια ρετρό νότα στη δεξίωση, φροντίστε αμέσως μετά το φαγητό να βγει στο χώρο της δεξίωσης ένας παραδοσιακός πλανόδιος παγωτατζής με το κιόσκι του πάνω σε ρόδες και την παραδοσιακή στολή που θα σερβίρει παγωτό σε μικρούς και μεγάλους σε χωνάκια. Οι πιο περιζήτητες γεύσεις και οι πιο κατάλληλες για παιδιά είναι απαλή σοκολάτα γάλακτος (όχι bitter, ούτε με κομμάτια σοκολάτας ή λικέρ), βανίλια, φράουλα σορμπέ και φιστίκι ή καραμέλα.

Προσοχή όμως φροντίστε να μη σερβιριστούν παγωτά με ξηρούς καρπούς γιατί τα νήπια μπορεί να στραβοκαταπιούν ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος κάποιο από αυτά να έχει αλλεργία σε ξηρούς καρπούς και να μην το ξέρουν ούτε οι γονείς του.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις μπομπονιέρες, η καλύτερη λύση είναι μια φουσκωτή τούλινη λευκή μπομπονιέρα που θα είναι δεμένη με ένα σαμουά κορδόνι από το οποίο θα κρέμεται ένα πανταντίφ για τους μεγάλους. Επιλέξτε κάτι ρομαντικό σαν μια καρδιά ή ένα κομψό μάτι που οι γυναίκες θα φορέσουν σαν κόσμημα στο λαιμό ή το χέρι και οι άνδρες θα κρεμάσουν στο μπρελόκ τους σαν αναμνηστικό ή σαν γούρι.

Για τους μικρούς καλεσμένους ένα μικρό λούτρινο ζωάκι ή ένα μολυβένιο κουκλάκι θα τους ενθουσιάσει.