Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την  Στέλλα Παπαδάκη 

Μία νέα μόδα στις εγκύους έχει κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό και αυτό είναι το belly cast. Εμείς βρήκαμε την κα. Καρολίνα Οικονομίδου, make-up artist, body painter και δημιουργό belly cast και τη ρωτήσαμε για την νέα αυτή συνήθεια των εγκύων, όλα όσα θα ήθελε να ξέρει μία έγκυος για το εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης, όπως λέγεται το belly cast στα ελληνικά.


Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

All4mama: Κα Οικονομίδου, τι ακριβώς είναι το belly cast;

Καρολίνα Οικονομίδου: Το belly cast είναι ένα προσωπικό, μοναδικό έργο τέχνης, δημιουργημένο από το σώμα της μέλλουσας μητέρας.‘Ενα ακριβές, τρισδιάστατο ομοίωμα, της κοιλιάς ή και του κορμού της. Για να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό, αποτυπώνεται το σώμα της μητέρας σε ένα καλούπι και κατόπιν με εξειδικευμένες τεχνικές γλυπτικής, μετατρέπεται σε αγαλματένιο ομοίωμα της εγκυμονούσας, έτοιμο να διακοσμηθεί. Η ολοκληρωμένη αυτή διαδικασία του belly cast είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό.

All4mama: Ποιά είναι η διαδικασία δημιουργίας του και υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη μητέρα ή το έμβρυο κατά τη διαδικασία του belly cast;

Κ.Ο.: Το αποτύπωµα του belly cast, πραγµατοποιείται από υψηλής ποιότητας ιατρικών, µη-τοξικών γυψόγαζων οι οποίες είναι 100% ασφαλείς για τη µητέρα και το µωρό. Ανάλογα µε την µορφή του cast που θα επιλέξει η µητέρα, αφήνει ακάλυπτες από ρουχισµό τις αντίστοιχες περιοχές του κορµιού της. Ωστόσο, µπορεί είναι φοράει έναν στηθόδεσμο, εάν το επιθυµεί. Οι γάζες, τοποθετούνται βρεγµένες, µε χλιαρό νερό, πάνω στην επιδερμίδα της εγκύου και μέσα σε 20 λεπτά αρχίζουν να στεγνώνουν. Τότε μπορούμε να αφαιρέσουµε το καλούπι µε απαλές κινήσεις, χωρίς κανέναν κόπο ή ενόχληση για την γυναίκα. Το καλούπι από γυψόγαζα, µεταφέρεται σε εργαστήριο ώστε µε την κατάλληλη επεξεργασία, να µετατραπεί σε γλυπτό.

Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

All4mama: Σε ποιό μήνα της κύησης μία γυναίκα μπορεί να κάνει το belly cast;

Κ.Ο.: Η δημιουργία του belly cast γίνεται μεταξύ της 34ης και 42ης εβδομάδας κύησης. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να αποτυπώσουμε την πληρέστερη μορφή της εγκυμοσύνης.

All4mama: Πώς διακοσμούν συνήθως οι έγκυες ένα belly cast;

Κ.Ο.: Οι επιλογές διακόσµησης είναι ατελείωτες! Το εκµαγείο µπορεί, να ζωγραφιστεί στο χέρι, να στολιστεί µε αξεσουάρ (π.χ. χάντρες, δαντέλες, ύφασµα κ.α), να εφαρµοστεί η τεχνική ντεκουπάζ ή να µείνει µονόχρωµο. Κατόπιν µπορεί να κρεµαστεί στον τοίχο, µε ή χωρίς κρυφό φωτισµό, να στηριχθεί πάνω σε βάση, να ενσωµατωθεί µέσα σε κάδρο σαν τρισδιάστατος πίνακας ή απλά να τοποθετηθεί επάνω σε κάποιο έπιπλο. Ανάλογα τον χώρο που θα διακοσµεί το belly cast και το γούστο των γονέων, καταλήγουµε στο είδος της διακόσµησης. Κάποιες φορές επιλέγουν να γεννηθεί πρώτα το µωράκι τους, ώστε να γραφτούν επάνω του οι λεπτοµέρειες γέννησης του (π.χ. ηµεροµηνία, ώρα, βάρος, όνοµα).

All4mama: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το belly cast;

Κ.Ο.: Ως µητέρα δύο παιδιών, γνωρίζω πως για µια γυναίκα δεν υπάρχει τίποτα ιερότερο στην ζωή της από την γέννηση μίας νέας ζωής. Το belly cast δίνει την ευκαιρία στην μητέρα και στη οικογένειά της, να κρατήσει τις αναµνήσεις αυτές για πάντα ζωντανές. Αλλά και τα παιδιά μετέπειτα βλέπουν πόσο ομόρφυναν το σώµα των µαµάδων τους, όσο εκείνα µεγάλωναν µέσα στη κοιλιά της! Το belly cast είναι το πρώτο τους ανεκτίµητο ενθύµιο, πριν ακόµα γεννηθούν! Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισα να ασχοληθώ µε την τέχνη αυτή. Οι βάσεις για την επίτευξη του στόχου µου, ήταν η πολυετής εµπειρία µου στο body cast creation, δηλαδή τη δηµιουργιά εκµαγείων σώµατος, καθώς και οι γνώσεις µου στο body painting, µιας είµαι µέλος του διεθνούς φεστιβάλ “Worlds Body Painting Festival” της Αυστρίας. Νιώθω τυχερή όχι µόνο διότι ασχολούµαι µε κάτι δηµιουργικό που αγαπώ αλλά και που οι µανούλες µε εµπιστεύονται στην σηµαντικότερη στιγµή της ζωής τους.

Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

Η κα. Οικονομίδου ασχολείται και με το belly painting σε εγκύους, η συζήτηση μας λοιπόν, μεταφέρθηκε και σε αυτή την τεχνική και μάθαμε τα πάντα για τη ζωγραφική της κοιλιάς μίας εγκύου.

All4mama: Τι ακριβώς είναι το belly painting;

Κ.Ο.: Άλλη µια επιλογή αναµνηστικού της εγκυµοσύνης είναι και το belly painting. To belly painting είναι η ζωγραφική της κοιλίτσας της µητέρας. Το σώµα της εγκυµονούσας µετατρέπεται σε καµβά για να δηµιουργήσουµε υπέροχες εικόνες ζωγραφικής που θα αποτυπωθούν σε φωτογραφικές αναµνήσεις για πάντα. Η µητέρα έχει την δυνατότητα να φωτογραφηθεί και να βιντεοσκοπηθεί από επαγγελµατία ή από δικoύς της ανθρώπους, στον χώρο της, σε εξωτερικό χώρο, σε ένα baby shower, µόνη της, µε τον σύντροφό της, µε τα παιδιά της, εάν προϋπάρχουν, µε φίλους και οικογένεια.

Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

All4mama: Τα χρώματα που χρησιμοποιείτε για το belly painting είναι ασφαλή για την έγκυο;

Κ.Ο.: Η ζωγραφική κοιλιάς (belly painting), είναι απολύτως ασφαλής, µε τα κατάλληλα προιόντα. Είναι σηµαντικό τα χρώµατα που χρησιµοποιούνται να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το δέρµα. Κατάλληλα είναι τα χρώµατα που ξεπλένονται µε νερό, τα οποία πρέπει να είναι µη τοξικά, να µην περιέχουν λάτεξ, ακρυλικά χρώµατα, να µην είναι αδιάβροχα ή µε βάση το οινόπνευµα. Ένας σωστός και έµπειρος επαγγελµατίας γνωρίζει ότι στην αγορά, υπάρχουν µεγάλες εταιρείες επαγγελµατικών προιόντων, όπου πιστοποιούν, όλα τα παραπάνω.

All4mama: Πότε μπορεί μία μητέρα να κάνει belly painting;

Κ.Ο.: Το belly painting γίνεται μεταξύ της 34ης και 42ης εβδομάδας κύησης. Ωστόσο, μια άλλη καταπληκτική ιδέα για να συλλάβουμε όλη την πορεία της προοδευτικά αυξανόμενης κοιλιάς, είναι η προοδευτική ζωγραφική κοιλιάς. Ζωγραφίζουµε και φωτογραφίζουµε την κοιλιά της µητέρας τουλάχιστον 3 φορές, από τα πρώιµα στάδια της εγκυµοσύνης, µέχρι το τέλος. Ένα παράδειγµα “progressive belly painting”, θα µπορούσε να είναι ένα αναπτυσσόµενο δέντρο, ένα λουλούδι που σταδιακά ανθίζει, ο κύκλος ζωής µιας πεταλούδας και πολλά άλλα.

Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

All4mama: Τι θέµατα ζητάνε πιο συχνά οι έγκυες να τους ζωγραφίσετε στο belly painting;

K.O.: Η εγκυµονούσα επιλέγει εάν θέλει να ζωγραφιστεί η κοιλιά της (belly painting) ή και το στήθος, τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο (belly, body & face painting), ανάλογα με τη φαντασία της. Συνήθως οι µητέρες επιλέγουν ένα θέµα που αφορά στο φύλο του µωρού ή κάτι χιουµοριστικό ή θεµατικό, για παράδειγµα Χριστουγεννιάτικο, εάν περιµένει το µωράκι της Χριστούγεννα. Ή μπορεί αν υπάρχει ήδη ένα παιδάκι στην οικογένεια, να µας καθοδηγήσει εκείνο για το θέµα που θα ήθελε να ζωγραφιστεί στη κοιλίτσα της εγκύου. Παράλληλα μπορεί το παιδάκι να κάνει και ένα face painting ανάλογο του θέµατος, ώστε να φωτογραφηθεί μαζί µε την µανούλα του.

All4mama: Θυμάστε μία περίπτωση εγκύου, που της κάνατε belly cast, η οποία σας συγκίνησε και δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

K.O.: Θυµάµαι χαρακτηριστικά µια γλυκιά µανούλα και τον σύντροφό της που επέλεξαν να φτιάξουν ένα belly cast για το µωράκι που περίµεναν. Ήταν ένα ζευγάρι που είχε ταλαιπωρηθεί πολύ για να αποκτήσει παιδί. Όση ώρα λοιπόν τοποθετούσαµε, µαζί µε τον πατέρα, τις γυψόγαζες, στο σώµα της µαµάς, το ζευγάρι έκλαιγε από συγκίνηση, διότι δεν µπορούσαν ακόµα να πιστέψουν την ευλογία που είχαν. Η εικόνα τους έχει µείνει χαραγµένη στο μυαλό µου! Οι ευχές και οι ευχαριστίες τους ήταν η µεγαλύτερη ανταµοιβή για µένα. Μεχρί και σήµερα έχουμε κρατήσει επαφή και είµαι σαν µέλος της οικογένειας τους πια.

 

All4mama: Ποιο ήταν το πιο χαρούμενο περιστατικό που θυμάστε να μας αφηγηθείτε;

Κ.Ο.: Ένα πολύ χαρούµενο και ιδιαίτερο περιστατικό είναι η περίπτωση μίας µητέρας, που οι φίλες της διοργάνωσαν ένα baby shower για εκείνη και το µωράκι που περίµενε. Αποφάσισαν λοιπόν να με καλέσουν σ’ αυτό για να αποτυπώσω την κοιλιά της εγκύου. Αυτό ήταν ένα µεγάλο δώρο για την µέλλουσα µαµά, η οποία εξεπλάγην αφάνταστα και χάρηκε πολύ γι’ αυτό . Όµως τελικά τη µεγαλύτερη έκπληξη όλων την επιφύλασσε η ίδια η εγκυµονούσα, αφού εκείνα την ημέρα ανακοίνωσε σε όλους ότι περιµένει δίδυµα! Αντιλαµβάνεστε φυσικά τι ακολούθησε. Στο τέλος αποφάσισαν να γίνουν δύο belly cast, ένα για το κορίτσι και ένα για το αγόρι που περίµενε. Οι φίλες χωρίστηκαν σε δύο οµάδες και µε εµένα οδηγό βγάλαµε δύο καλούπια. Έπειτα, πριν πάρω τα ακατέργαστα belly cast για επεξεργασία, οι φίλες τα ζωγράφισαν και έγραψαν πάνω τους ευχές για τα μωρά.

All4mama: Έχετε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό belly painting να μας διηγηθείτε;

 

 

K.O.: Ένα ακόµα περιστατικό που θυµάµαι, είναι µία µανούλα, η οποία αποφάσισε να ανακοινώσει στον σύζυγό της ότι ύστερα από τρία αγόρια, κυοφορούσε το πολυπόθητο, για εκείνον, κοριτσάκι. Ήθελε όμως να του το δείξει και όχι να το πει με λόγια. Έτσι µου ζήτησε να της κάνω ένα belly painting που απεικονίζει ένα µωρό κοριτσάκι. Όταν ο πατέρας επέστρεψε από την εργασία του τον περίµενε µια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Περισσότερες πληροφορίες για την κα. Καρολίνα Οικονομίδου και τη δουλειά της:

facebook: belly & body cast by karolina

Instagram: bellybodycast_bykarolina

Website : www.karolinaeco.com

Βelly cast... σημαίνει εκμαγείο κοιλιάς εγκυμοσύνης και μπορείτε να το κάνετε και στην Ελλάδα!

tags:

feautured





tags:

feautured