Αποχωρισμός της πιπίλας. Πως και πότε πρέπει να κόψει την πιπίλα το παιδί μου.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Υφαντή Νάντια, παιδοδοντίατρο

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στο θέμα αποχωρισμού της πιπίλας. Συνήθως τα παιδιά την αποχωρίζονται με δυσκολία, κι αν αυτό συμβει ξεσπούν σε κλάματα.
Είναι ένα αντικείμενο μεγάλης σημασίας για τα μικρά παιδιά που τους προσφέρει ανακούφιση και ασφάλεια. Είναι η «μαγική δύναμη» που συχνά σταματάει το παιδικό κλάμα, χαρίζοντας στους γονείς λίγες στιγμές χαλάρωσης από την ένταση και λειτουργώντας σαν ένα μικρό διάλειμμα-ανάσα. Είναι όμως και μια μωρουδίστικη συνήθεια που όσο το μικρό σας μεγαλώνει καλό είναι να σταματήσει και η χρήση της.


Γιατί τα παιδιά δεν αποχωρίζονται εύκολα τη πιπίλα?
Η στοματική αναζήτηση ξεκινά από το θηλασμό. Είναι ένα απο τα πρώτα στάδια αναζήτησης και αντίληψης του κόσμου, τοποθετώντας συχνά αντικείμενα στο στόμα τους. Αργότερα όμως, η ανάγκη αυτή μειώνεται με την ανάπτυξη άλλων αισθήσεων όπως η αφή και η όσφρηση, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και των γνωστικών δεξιοτήτων. Ως εκτούτου, η ανάγκη για στοματική αναζήτηση αντικαθίσταται από πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Ορισμένα παιδιά όμως, συνεχίζουν και χρησιμοποιούν την πιπίλα ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω αισθητηριακής ανάγκης.
Η μακροχρόνια χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια, κυρίως σε παιδιά άνω των 4 ετών. Η καλύτερη ηλικία για να σταματήσετε την πιπίλα είναι τα 2-3 χρόνια.
Ας δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να πείτε αντίο στην πιπίλα χωρίς πολλά δράματα!

Η προετοιμασία

Η ηλικία και η επιλογή του κατάλληλου χρόνου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Είναι επιθυμητό το παιδί να έχει αυξημένη αντίληψη, να κατανοεί τα δρώμενα του περιβάλλοντος και να έχει όρεξη για επικοινωνία. Θα πρέπει να επιλέξετε μια χρονική στιγμή που το παιδί δεν είναι αγχωμένο με άλλες καταστάσεις (πχ αρχή παιδικού σταθμού, νεο αδερφάκι κ.α). Επίσης ειναι πολύ σημαντικό να εχει προηγηθεί συστηματική συζήτηση με το παιδί, πείτε του ότι έχει μεγαλώσει και ότι βλέπετε πως είναι πια ικανό να κάνει πολλά πράγματα μόνο του. Προτείνετέ του να κάνετε μαζί μια προσπάθεια να αποχαιρετίσετε την πιπίλα, κάντε το να αντιληφθεί πως θα είστε δίπλα του να το στηρίζετε ψυχολογικά, χωρίς να του φωνάζετε. Σε περίπτωση που αναστατωθεί από την πρότασή σας, καθησυχάστε το με μια αγκαλιά και εξηγήστε του ότι όσα λέτε, είναι για το καλό του. Μια άλλη επιλογή είναι να ορίσετε, από κοινού με το παιδί, μια ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα, σαν μια συμφωνία.

Η ώρα της «μαγικής νεράϊδας»
Πολλές φορές, η συζήτηση δεν επαρκεί για να πείσει ένα παιδί να κόψει την πιπίλα και οι γονείς καλούνται να σκεφτούν κάτι διαφορετικό για να λύσουν το πρόβλημα της εξάρτησής του από αυτήν. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι να ταχυδρομήσετε «στη μαγική νεράϊδα» τις πιπίλες και που στη θέση τους στέλνει δωράκια, κοινώς μια παραλλαγή του μύθου της νεράιδας των δοντιών. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να κάνετε τη διαδικασία μαζί με το παιδί, έτσι ώστε να το κάνετε συμμέτοχο σε αυτό, μαζεύοντας τις πιπίλες σε ένα φάκελο και ταχυδρομώντας το φάκελο στη νεράιδα και βεβαίως μπορείτε να προτείνετε να γράψετε και ενα σημείωμα με το τι δώρο θα μπορούσε να του στείλει.
Προσοχή! Η τακτική του τρυπήματος ή κοψίματος της πιπίλας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για κατάποση μικρών κομματιών και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αποχωρισμός της πιπίλας. Πως και πότε πρέπει να κόψει την πιπίλα το παιδί μου.

Περιοριορίστε σταδιακά την χρήση της

Η απότομη κατάργηση της συνήθειας της πιπίλας είναι βίαιη και δεν συνεπάγεται πάντοτε αποτελέσματα επιτυχίας. Ωστόσο, τα μικρά και αργά βήματα είναι ένας ασφαλέστερος δρόμος για την επίτευξη του στόχου. Περιορίστε σιγά-σιγά τη χρήση της πιπίλας, θέτοντας ορισμένα όρια και διατηρώντας μια σταθερή στάση, ακόμα και όταν το παιδί διαμαρτύρεται. Την πρώτη εβδομάδα, επιτρέψτε στο παιδί να έχει την πιπίλα μόνο μέσα στο σπίτι, τη δεύτερη πριν κοιμηθεί, την τρίτη στη διάρκεια του ύπνου, ενώ την τέταρτη ζητείστε από το παιδί να την αποχωριστεί μόνιμα. Την περίοδο της σταδιακής διακοπής της πιπίλας, συνιστάται να περνάτε περισσότερο χρόνο με το παιδί, να παίζετε μαζί του και να του κρατάτε αρκετά το χέρι, δημιουργώντας του το αίσθημα της ασφάλειας και της κατανόησης απο πλευράς σας.

Διαβάστε βιβλία για τον αποχωρισμό της πιπίλας

Ένα καλό βιβλίο είναι κατάλληλο να διδάξει και να προβάλλει με διασκεδαστικό τρόπο, ορθά πρότυπα συμπεριφοράς στο παιδί. Οι γονείς μπορούν να προμηθευτούν βιβλία που διηγούνται τις ιστορίες χαρούμενων παιδιών που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πιπίλα. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες το παιδί να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου και να μιμηθεί τις πράξεις του, δηλαδή να αφήσει την πιπίλα πριν καν το καταλάβετε…! Ενδεικτικά βιβλία που μπορείτε να επιλέξετε είναι: Η νεράϊδα Πιπιλίνα και η πιπίλα μου, Οι υπερήρωες δεν φοράνε πιπίλες, Γλυκιά μου πιπίλα, Το μυστικό ταξίδι μου...χωρίς την πιπίλα, Αντίο πιπίλα κ.α.

Η πιπίλα πρέπει τώρα να δωριστεί σε ένα άλλο μωρό

Η επιστράτευση της φαντασίας πάντα βοηθά τα παιδιά να αποδεχθούν ευκολότερα κάτι που τα δυσαρεστεί ή τα δυσκολεύει. Σκαρφιστείτε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα γατάκι, ένα σκυλάκι ή ένα οποιοδήποτε χαριτωμένο ζώο της γειτονιάς σας που απέκτησε μωρά, το οποίο αυτή τη στιγμή χρειάζεται την πιπίλα περισσότερο από το παιδί σας. Εξάλλου, το παιδί είναι τώρα πια μεγάλο! Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα νιώσει συμπόνοια για το μικρό ζωάκι, θα θέλει να το βοηθήσει και τελικά θα του παραχωρήσει για πάντα την πιπίλα του. Η μέθοδος αυτή έχει διπλό όφελος, αφού διδάσκει στο παιδί την αξία της προσφοράς.


The Dental-Eye Project

Λ. Βουλιαγμένης 318
Άγιος Δημήτριος
2109705256
www.paidodent.gr