Αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσιεύθηκε στις

Την οργή ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών έχει προκαλέσει στη Ρωσία νόμος που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, ο οποίος σε περίπτωση που εγκριθεί, θα αποποινικοποιήσει την ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, η "μέτρια" βία μέσα στην οικογένεια είναι διοικητικό και όχι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με πρόστιμο και όχι με ποινή φυλάκισης. Οι θιασώτες του, τονίζουν ότι υποστηρίζει τις "παραδοσιακές αξίες" και περιορίζει την "κατασκοπεία" του κράτους σε οικογενειακά θέματα.


Ο επίμαχος νόμος συντάχθηκε από την υπερσυντηρητική βουλευτή Έλενα Μιζουλίνα, η οποία στη βουλή υποστήριξε ότι "στις παραδοσιακές ρωσικές οικογένειες, η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους βασίζονται στην εξουσία και τη δύναμη". Ανέφερε, επίσης, ότι είναι γελοίο άνθρωποι να χαρακτηρίζονται εγκληματίες "για ένα χαστούκι".
Θα γίνουν τρεις ψηφοφορίες στη Δούμα για το συγκεκριμένο θέμα, με την πρώτη να έχει ήδη γίνει, με αποτέλεσμα 386 ψήφους υπέρ και μία κατά. Σε περίπτωση που ψηφιστεί και τις τρεις φορές, ο νόμος θα πάει στην άνω βουλή και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν περάσει από όλη τη διαδικασία, θα αποποινικοποιηθεί κάθε μορφή βίας που δεν προκαλεί σοβαρή ιατρική βλάβη, για την οποία απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη. Ξυλοδαρμοί με μώλωπες, εκδορές ή αιμορραγίες δεν θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα. Αν υπάρξει, ωστόσο, δεύτερο περιστατικό από το ίδιο άτομο μέσα σε διάστημα ενός έτους, η υπόθεση μπορεί να γίνει ποινική. Επίσης, όσοι θελήσουν να κάνουν καταγγελία θα πρέπει να έχουν συλλέξει μόνοι τους τις ιατρικές εκθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Να σημειωθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ευρέως αποδεκτή στη Ρωσία, με περισσότερες από 10.000 γυναίκες να εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους από τραύματα που προκλήθηκαν από τους συζύγους τους ή από συνεργάτες τους.

guardian