Αντιπυρετικό: Πότε το χορηγούμε;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αντιπυρετικό: Πότε το χορηγούμε;Πολλές φορές, τα άγχος των γονιών για τον πυρετό του παιδιού ωθεί σε κακή χρήση των αντιπυρετικών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι επειδή τα αντιπυρετικά, όπως και τα περισσότερα φάρμακα, μεταβολίζονται στο συκώτι, δε θα πρέπει να χορηγούνται αλόγιστα γιατί συσσωρεύονται σε μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα στον οργανισμό του παιδιού και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Γι’ αυτό είναι καλό να εναλλάσσονται κάθε τρεις με τέσσερεις ώρες δύο διαφορετικές κατηγορίες αντιπυρετικών στα παιδιά που είναι άνω των έξι μηνών. Γενικά πάντως δε θα πρέπει να δίνεται αντιπυρετικό στο παιδί όταν έχει πυρετό κάτω από 38 εκτός αν ο παιδίατρος σας έχει δώσει άλλες οδηγίες ή το παιδί έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών. Αν το κάνετε δεν θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την πραγματική πορεία του πυρετού και την εξέλιξη της ασθένειας και να διαπιστώσετε αν η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώνεται ή επιδεινώνεται.


Γενικά, πάντως, η συνεργασία του παιδιάτρου για την αντιμετώπιση του πυρετού είναι απαραίτητη διότι θα σας καθορίζει τη δόση ανάλογα με τα κιλά του μωρού σας.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Γιώργου Μουστάκα, παιδίατρου ΕΔΟΕΑΠ – Συνεργάτη Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.