Αντιμετώπιση θηλασμού κατά την επιστροφή στη δουλειά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η επιστροφή της θηλάζουσας μητέρας στο εργασιακό περιβάλλον πράγματι αφορά μια αγχογόνα διαδικασία για τη μητέρα και το παιδί της. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πολλές μητέρες δεν τα έχουν καταφέρει περίφημα και συνεχίζουν το θηλασμό και πριν και τους έξι μήνες και δεν αποθηλάζουν πρόωρα.

Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσεις από ή κατά τον 5ο μήνα σιγά- σιγά και αβίαστα να φτιάχνεις μια ατομική τράπεζα γάλακτος σε περίπτωση που μπορεί να χρειασθεί, και να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να αποκτήσει εξοικείωση με το θήλαστρο.


Άλλο ένα βήμα είναι να εισάγεις -αν θέλεις- τη σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα από μπιμπερό περιστασιακά, από άλλο αν γίνεται πρόσωπο, όχι από εσένα. Κάποια μωρά δεν έχουν πρόβλημα και δέχονται το μπιμπερό χωρίς πρόβλημα. Αν αυτό γίνεται περιστασιακά, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη δική σου παραγωγή γάλακτος.

Σε περίπτωση που δε θέλεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία ή το μωρό αρνείται να δεχθεί το μπιμπερό, μπορείς να δοκιμάσεις τη σίτιση προσφέροντας μητρικό γάλα με μικρό κουπάκι ή με κουταλάκι ειδικά από τους πεντέμιση μήνες προκειμένου να προσαρμοσθεί.

Ακόμη είναι καλό να γνωρίζεις ότι αυτό που παρατηρείται ειδικά σε αυτήν την ηλικία, είναι ότι το μωρό μπορεί να προσαρμοσθεί στο δικό σου πρόγραμμα και να θηλάζει περισσότερο όσο είσαι κοντά του.

Οι μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία περιγράφουν αύξηση στους απογευματινούς-νυχτερινούς θηλασμούς του παιδιού τους, ενώ φροντίζουν τα Σαββατοκύριακα να είναι πιο διαθέσιμες στο θηλασμό για να μη μειωθεί το γάλα τους.

Θα θηλάζεις πριν φύγεις και αμέσως μόλις επιστρέφεις. Κατά την απουσία σου μπορεί να γίνεται ένα γεύμα αρχικά με εισαγωγή στερεών τροφών και συμπληρωματικά μητρικό γάλα που έχεις αφήσει διαθέσιμο στο ψυγείο ή και το αντίθετο, -το οποίο για αρχή προτείνεται περισσότερο- πρώτα δηλαδή το μητρικό γάλα και συμπληρωματικά οι στερεές τροφές και κλιμακωτά να αυξάνεται.

Η σίτιση με μητρικό γάλα είναι καλό να γίνεται κατά απαίτηση του παιδιού και όχι με πρόγραμμα και όταν λείπεις. Ο άνθρωπος που θα φροντίζει το παιδί σου είναι καλό να έχει λάβει ακριβείς σχετικές οδηγίες και να έχει εξοικειωθεί με τη φροντίδα και επικοινωνία με το μωρό από πριν.

Άλλη μια καλή οδηγία είναι οι τροφές του ( λαχανικά, φρούτα, δημητριακά) να αραιώνονται με μητρικό γάλα στην αρχή, ώστε να γίνονται περισσότερο υδαρείς και να δίδονται με το κουτάλι.

Καλό είναι να φροντίζεις να κάνεις μια άντληση στη δουλειά με ένα θήλαστρο τουλάχιστον για αρχή. Έτσι μπορείς να ετοιμάζεις και το γεύμα της επόμενης ημέρας των ωρών που θα λείπεις και να σιτίζεται το μωρό σου με φρέσκο μητρικό γάλα. Στην περίπτωση αυτή θα προσέχεις αυστηρά τις οδηγίες διατήρησης του γάλακτος και κατά τη μεταφορά του.

Το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος. Η κούραση επίσης. Όσο μπορείς και έχεις τη δυνατότητα συνέχισε να θηλάζεις χαλαρώνοντας μαζί με το μωρό σου και όχι μόνο πρωί και βράδυ.

Το δεύτερο και τρίτο γεύμα που θα εισαχθούν σταδιακά με τον καιρό, καλό είναι να συμπληρώνουν το θηλασμό ή τη σίτιση με μητρικό γάλα, όσο θα λείπεις. Συζήτησε με τον παιδίατρό σου το θέμα και το πρόγραμμα εισαγωγής των στερεών τροφών, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η συνέχιση του μητρικού θηλασμού.

Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις την εισαγωγή στερεών τροφών μια με δύο εβδομάδες πριν επιστρέψεις στη δουλειά για να μην συμπέσουν όλες οι αλλαγές μαζεμένες, εφόσον είναι έτοιμο το μωρό σου για αυτό.

Πηγή: mitrikosthilasmos.com