Έρευνα: Γιατί είναι καλό να χάνουν τα παιδιά την εξωσχολική τους δραστηριότητα μία φορά την εβδομάδα;

Δημοσιεύθηκε στις

Όποιος γονιός θέτει υψηλούς στόχους για τα παιδιά του, γνωρίζει καλά την δυσκολία του να ταιριάξεις με το σωστό τρόπο τα μαθήματα καράτε και τα μαθήματα πιάνου σε μία ημέρα, ενώ τα παιδιά το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να παίξουν στην αυλή.

Λοιπόν σας έχουμε πολύ καλά νέα! Αποδείχτηκε επιστημονικά ότι μπορεί να μην παρακολουθήσει το παιδί σας τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.


Έρευνα: Γιατί είναι καλό να χάνουν τα παιδιά την εξωσχολική τους δραστηριότητα μία φορά την εβδομάδα;

Μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων μελέτησε 50 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9-11 ετών στην Βόρεια Αγγλία. Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν πως η ενασχόληση των παιδιών με οργανωμένες δραστηριότητες εκτός σχολείου θεωρείται ως το μέσον για να δείξει ένας γονιός το πόσο καλός είναι και παράλληλα τις συνέπειες της εμπλοκής των γονιών στις δραστηριότητες αυτές των παιδιών τους.

Οι γονείς λοιπόν, που ερευνήθηκαν, υποστήριξαν ότι το να έχουν τα παιδιά τους ένα χόμπι είναι καλύτερο από το να παίζουν ελεύθερα έξω. Στην πραγματικότητα όμως «ορισμένα από τα παιδιά της έρευνας συμμετέχουν σε περισσότερες απο μία δραστηριότητες την ημέρα και αυτό, σε συνδιασμό με τις αντίστοιχες δραστηριότητες που κάνουν τα αδέλφια τους, είναι μία κατάσταση που κυριαρχεί στην οικογενειακή ζωή». Μία μαμά επίσης, που έλαβε μέρος στην έρευνα, αποκάλυψε ότι τα παιδιά της κάνουν 22 δραστηριότητες την εβδομάδα! Φυσικά αυτές είναι πάρα πολλές, αν αναλογιστεί κανείς και το οικονομικό κόστος αυτών των δραστηριοτήτων.

Έρευνα: Γιατί είναι καλό να χάνουν τα παιδιά την εξωσχολική τους δραστηριότητα μία φορά την εβδομάδα;

Τα χόμπι των παιδιών, κατά γενική ομολογία, είναι αρκετά δαπανηρά για μία οικογένεια και «αποδεικνύεται ότι ο χρόνος, τα χρήματα και η ενέργεια που καταναλώνουν οι γονείς μειώνονται σταδιακά και οι γάμοι, σε κάποιες περιπτώσεις, κινδυνεύουν λόγω των απαιτήσεων των παιδιών» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Είναι ακόμη εμφανές ότι «μερικά παιδιά μπορεί να έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για παιχνίδι, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξή τους και για τη διατήρηση των ισχυρών δεσμών γονιών-παιδιών». Έτσι, αξίζει ως γονείς να σκεφτούμε αν τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών μας στις δραστηριότητες είναι περισσότερα απο τα προβλήματα που τελικά αυτές δημιουργούν.

Και ακόμη, πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας, μπορούν να ληφθούν ως ένα ψυχαγωγικό μέσο για τα παιδιά ή απλά τα γεμίζουν με επιπλέον υποχρεώσεις και δεν έχουν χρόνο εξαιτίας τους να ξεκουραστούν.

Έρευνα: Γιατί είναι καλό να χάνουν τα παιδιά την εξωσχολική τους δραστηριότητα μία φορά την εβδομάδα;

Μία μαμά που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε κάτι που θα φανεί σίγουρα οικείο σε όλους τους γονείς: «Όταν εγώ μεγάλωνα, περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου απλά παίζοντας με τα παιδιά της γειτονιάς, έξω στους δρόμους ή μέσα στο σπίτι, όχι κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, άλλα ότι θέλαμε κάθε φορά. Αλλά νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ καλό για μας, γιατί πια στα παιδιά μου πρέπει πάντα να τους λέμε τι μπορούν να κάνουν μετά και τι παιχνίδι να παίξουν. Συνήθως έρχονται κοντά μου και μου λένε “Τι θα κάνω μετά;”και είναι πολύ δύσκολο να απαντάς κάθε φορά σε αυτή την ερώτηση, επειδή έχουν ένα δωμάτιο γεμάτο με παιχνίδια, έχουν όλα τα είδη των gadgets που κυκλοφορούν, έχουν φίλους που μπορούν να έρθουν σπίτι όποια στιγμή θέλουν και ακόμα δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον ελεύθερο χρόνο τους».

tags:


tags: