Ένα σχολείο που ανήκει στους… γονείς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το σχολείο –νηπιαγωγείο και δημοτικό- του Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Δ Βερνάρδου, στα Βριλήσσια, γιορτάζει και σας καλεί και σήμερα να το γνωρίσετε. Γονείς, παιδιά, δάσκαλοι και μαθητές, φίλοι, συγγενείς και επισκέπτες συμμετέχουν στο διήμεροχριστουγεννιάτικο bazaar το οποίο είναι γεμάτο από δραστηριότητες: Από παζάρι βιβλίων, ρούχων και CD μέχρι λαχειοφόρο αγορά, φαγητό, ποτό, μουσική και προβολή ταινιών. «Καλά όλα αυτά και ευχάριστα ειδικά για τα παιδιά αλλά που είναι η είδηση;» θα αναρωτηθείτε. Κι όμως, το σχολείο έχει το …μυστικό του. Είναι το σχολείο που ανήκει στους ...γονείς

Ο «ιδιοκτήτης» είναι ο Ελληνογερμανικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος μέλη του οποίου είναι οι γονείς των μαθητών του σχολείου. Οι γονείς επομένως είναι αυτοί που λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία. Το Athener Schule, ή το σχολείο του Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου είναι αυτοδιοικούμενο και μη κερδοσκοπικό. Είναι το σχολείο στο οποίο οι γονείς έχουν να παίξουν πολλούς ρόλους: συμμετέχουν στα κοινά, αποφασίζουν δια της ψήφου, και συνεργάζονται σχεδόν καθημερινά με τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους (σ.σ στο σχολείο τα παιδιά διδάσκονται στα ελληνικά βάσει του προγράμματος του υπουργείου παιδείας ταυτόχρονα όμως μαθαίνουν και τα γερμανικά η διδασκαλία των οποίων ξεκινά ακόμη και από το προνήπιο). Και κάτι ακόμη: Σε αυτό το σχολείο οι γονείς προσφέρουν εθελοντική εργασία όποτε και αν τους ζητηθεί. Δεν τους υποχρεώνει κανείς. Δεν έχουν υπογράψει κάποιο χαρτί. Θέλουν και το κάνουν. Και το κάνουν καλά για περισσότερα από 35 χρόνια. Το bazaar που συνεχίζεται και σήμερα αποτελεί τρανή απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί με την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Αν βρεθείτε στην περιοχή κάντε μια επίσκεψη (οι δραστηριότητες συνεχίζονται μέχρι τις 18:00). Τα όσα θα δείτε θα σας πείσουν.


Το theTOC βρέθηκε, την πρώτη ημέρα του bazaar, στο χώρο του σχολείου. Για τον επισκέπτη λειτουργεί πλήρες εστιατόριο, καφετέρια, μπυραρία, οργανωμένο παζάρι μεταχειρισμένων ακόμη και μαγαζί πώλησης χειροποίητων στολιδιών. Όλα, από το μαγείρεμα μέχρι τον στολισμό και από τη συλλογή των μεταχειρισμένων βιβλίων, ρούχων και CD μέχρι την οργάνωση της λαχειοφόρου αγοράς έχουν γίνει από τους γονείς, τα παιδιά και τους δασκάλους. Περισσότερες από 120 οικογένειες συντονίζονται και συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα δεν έχουν παρά να κάνουν μια βόλτα στα Βριλήσσια. Αυτός ο σύλλογος δεν είναι καθόλου μα καθόλου «κλειστός».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.athenerschule.gr