"Έκανα πρόσφατα μαστογραφία αλλά ο γιατρός, μου συνέστησε και υπέρηχο. Είναι απαραίτητο;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 Από τον γυναικολόγο- μαιευτήρα Χάρη Χηνιάδη

Ερώτηση:


Έκανα πρόσφατα μαστογραφία η οποία ήταν πεντακάθαρη αλλά παρόλα αυτά ο γιατρός μου συνέστησε και υπέρηχο. Είναι απαραίτητο;"

Απάντηση:

Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία έχουν πολύ συχνά συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση. Με το πρώτο βρίσκουμε εύκολα μικρές κύστες και ιναδενώματα, ενώ με τη μαστογραφία γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι αποτιτανώσεις, τα μεγαλύτερα μορφώματα με αστεροειδείς προσεκβολές  και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού.

Δεν χρειάζεται να απορούν λοιπόν οι γυναίκες αν ο γυναικολόγος ή ο ακτινολόγος τους τους συστήσουν να κάνουν συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση του μαστού με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.

Να επισημάνουμε επίσης, επειδή συχνά οι γυναίκες φοβούνται για τον αντίκτυπο στην υγεία τους,  ότι το υπερηχογράφημα μαστών δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.