Έγκυος στις διακοπές; Τι πρέπει να πρόσεξετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αν η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά και ο γυναικολόγος σας δεν έχει κάποια αντίρρηση, δεν υπάρχει λόγος να μην απολαύσετε τις διακοπές – ακόμη και με την κοιλιά στο στόμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε!

Ο ιδανικός προορισμός
Ελλάδα ή εξωτερικό; Νησί ή ηπειρωτικά; Κοντά ή μακριά; Όλα είναι σχετικά! Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική κι έτσι οφείλετε να την αντιμετωπίζετε, συζητώντας με τον γυναικολόγο σας τις επιλογές και τις αποφάσεις σας. Γενικά το δεύτερο τρίμηνο είναι το καλύτερο για τις διακοπές – οι πρώτες «ευαίσθητες» για την εγκυμοσύνη εβδομάδες έχουν περάσει και δεν έχετε βαρύνει ακόμη όπως θα συμβεί τους τελευταίους μήνες.


• Αν επιλέξετε έναν προορισμό στην Ευρώπη, όπου θα φιλοξενηθείτε ή θα μείνετε σε ξενοδοχείο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί να βάλετε λίγο φρένο στην… εξερευνητική σας διάθεση και να φροντίζετε να ξεκουράζεστε όσο χρειάζεται. Τα ταξίδια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας δεν ενδείκνυνται γι’ αυτή την περίοδο της ζωής σας αφού δεν μπορείτε να κάνετε τα εμβόλια που είναι απαραίτητα για να επισκεφθείτε ορισμένες περιοχές και επιπλέον θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ προσεκτική με το φαγητό, το νερό και τις συνθήκες υγιεινής.

• Αν έχετε δύο ή τρεις εβδομάδες διακοπών, μπορείτε να επιλέξετε τον προορισμό σας χωρίς να σας απασχολήσει η απόσταση. Αν όμως οι διακοπές σας είναι πιο περιορισμένες καλό θα ήταν να μην «σπαταλήσετε» δύο μέρες με τη διαδρομή.

• Αν επιλέξετε να περάσετε τις διακοπές σας σε νησί προτιμήστε ένα πιο μεγάλο που να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές. Αποφύγετε να ταξιδέψετε με ταχύπλοα ή μικρά σκάφη –που συνήθως συνδέουν μικρά νησιά με τα μεγαλύτερα γειτονικά τους- καθώς οι έντονοι κραδασμοί καλό είναι να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη.

Αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο;

Τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς είναι πια τέτοιας τεχνολογίας που δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα χρησιμοποιήσετε ενώ είστε έγκυος.

• Αν διανύετε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας ίσως να μην σας επιτραπεί να ταξιδέψετε αεροπορικά. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αεροπλάνο ενημερώστε πως είστε έγκυος για να σας εξυπηρετήσουν δίνοντάς σας μια θέση που θα σας εξασφαλίσει περισσότερο χώρο και άνεση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καλό είναι να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα κάθε μισή ώρα ή επιτόπου ασκήσεις λυγίζοντας και κινώντας τους αστραγάλους κυκλικά και απλώνοντας όσο είναι δυνατό τα πόδια σας ή να φορέσετε ειδικές κάλτσες.

• Αν ταξιδέψετε με πλοίο και η διαδρομή ξεπερνά τις 3-4 ώρες προτιμήστε να κλείσετε καμπίνα ώστε να μπορείτε να ξαπλώσετε όταν νιώσετε την ανάγκη για λίγη ξεκούραση.

• Αν η διαδρομή δεν ξεπερνά τα 300 – 400 χιλιόμετρα, το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι αρκετά βολικό καθώς μπορείτε να κάνετε τις στάσεις. Αν έχει πολλή ζέστη αποφύγετε να ταξιδέψετε τις θερμές ώρες της ημέρας. Το προτιμότερο είναι να ξεκινήσετε πολύ νωρίς το πρωί ώστε να έχετε φτάσει στον προορισμό σας μέχρι το μεσημέρι.

Εσείς πού θα μείνετε;

• Το ξενοδοχείο ή ένα εξοπλισμένο ενοικιαζόμενο δωμάτιο με κλιματισμό και κουζινάκι είναι η ιδανική επιλογή, καθώς εξασφαλίζει όλες τις ανέσεις και την ξεκούραση που χρειάζεστε για να απολαύσετε τις διακοπές σας.

• Προτού αποδεχτείτε κάποια πρόσκληση για φιλοξενία, βεβαιωθείτε πως θα έχετε δικό σας υπνοδωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να ηρεμείτε και να ξαπλώνετε όποτε νιώθετε την ανάγκη, καθώς τώρα που είστε έγκυος αυξάνεται η εξάντληση που νιώθουμε απ’ τον ήλιο και τη ζέστη.

• Αν δεν το έχετε ξανακάνει τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να ζήσετε την εμπειρία των διακοπών «all inclusive»! Κλείστε δωμάτιο σ’ ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, επάνω σε μια ωραία παραλία και απολαύστε πραγματικά ξεκούραστες διακοπές!

• Αν έχετε τη δυνατότητα, σκεφτείτε την πιθανότητα να αποφύγετε την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και να ταξιδέψετε μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όπου σίγουρα θα βρείτε πιο συμφέρουσες τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση αφού θα έχει τελειώσει το μεγάλο κύμα των εκδρομέων.

Μόνοι ή με παρέα;

• Αν νιώθετε πολύ κουρασμένη, θέλετε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, ίσως είναι προτιμότερο να πάτε διακοπές οι δυο σας με το σύντροφό σας ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε όπως θέλετε το χρόνο σας και να μην νιώθετε «υποχρεωμένη» να ακολουθείτε ένα κοινό πρόγραμμα.

• Απ’ την άλλη, αν έχετε καλούς φίλους και θέλετε να περάσετε μαζί τις διακοπές σας θα αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις αν ξεκαθαρίσετε απ’ την αρχή πως ο καθένας θα ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και θα βρισκόσαστε όποτε μπορούν να συμπέσουν οι επιθυμίες όλων!

• Ένα φιλικό ζευγάρι με μωρό ή με μικρό παιδί είναι ίσως η ιδανική συντροφιά γι’ αυτό το καλοκαίρι. Σίγουρα θα έχετε πάρα πολλά να συζητήσετε και να μάθετε στην πράξη απ’ τη φιλενάδα σας που έχει ήδη γίνει μανούλα, ενώ το πρόγραμμά σας θα συγκλίνει σε πολλά σημεία.

• Αν έχετε ήδη ένα παιδάκι, οι διακοπές με ζευγάρι που έχει κι αυτό παιδιά και που τα παιδιά σας περνάνε καλά μεταξύ τους είναι η ιδανική σας επιλογή. Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει περνάτε κι εσείς και το παιδί σας καλύτερα όταν έχετε όλοι σας καλή συντροφιά… γιατί να μην ισχύει το ίδιο για τις διακοπές!

• Η συμβουλή μας: Αν σας απασχολεί το κόστος –δεν θα είστε η μόνη άλλωστε φέτος το καλοκαίρι!- ίσως αξίζει να κόψετε μια δυο μέρες απ’ τις διακοπές για να ευχαριστηθείτε όπως ονειρεύεστε τις υπόλοιπες!

Προφυλαχτείτε… για να περάσετε ακόμη καλύτερα!


• Μη ζορίζετε τα πράγματα! Αποφύγετε να σκαρφαλώσετε σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο στις 12 το μεσημέρι και ξεχάστε τις βόλτες με γαϊδουράκια, ταχύπλοα σκάφη και λοιπά παιχνίδια του νερού – το ίδιο ισχύει για τις νεροτσουλήθρες! Κάντε υπομονή, σε τρία τέσσερα χρόνια θα έχετε κάθε αφορμή να τα απολαύσετε όλα αυτά ξανά – μαζί με το παιδάκι σας!

• Προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή σας. Πλένετε τα χέρια σας προτού φάτε και έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια για να καθαρίζετε που και που τα χέρια σας.

• Αποφύγετε το μπάνιο σε πισίνα που δεν είστε σίγουρη για την καθαριότητά της. Η θάλασσα είναι η καλύτερη επιλογή αρκεί να μην είναι υπερβολικά παγωμένα τα νερά και να μην έχει κύμα.

• Φοράτε πάντα στεγνό μαγιό μετά το κολύμπι.

• Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας, απ’ τις 12 ως τις 4, και προτιμήστε τις παραλίες που διαθέτουν φυσική σκιά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία καθώς ο ήλιος μπορεί να σας δημιουργήσει σκούρα μπαλώματα στην επιδερμίδα –ειδικά του προσώπου- καθώς τώρα που είστε έγκυος είναι αυξημένη η ποσότητα μελανίνης στον οργανισμό σας.

• Τα στενά και σκουρόχρωμα ρούχα θα σας κάνουν να ζεσταίνεστε ακόμη περισσότερο. Προτιμήστε φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, λινομέταξο) τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και φοράτε πάντα καπέλο και αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο και τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

• Πίνετε άφθονο νερό – η ζέστη κι ο ήλιος μπορεί να σας προκαλέσουν (ακόμα πιο) έντονη εφίδρωση. Για να είστε σίγουρη, προτιμήστε το εμφιαλωμένο νερό.

• Μην καθυστερείτε να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Η εγκυμοσύνη και τα πολλά υγρά που πιθανόν θα καταναλώνετε είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να σας κάνουν να γνωρίσετε όλες τις… τουαλέτες του νησιού! Αν όμως «κρατιέστε» αυξάνεται ο κίνδυνος για κάποια ουρολοίμωξη.

• Στην ταβέρνα παραγγέλνετε καλοψημένο το κρέας της ώρας και αποφεύγετε τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα. Από σαλάτες προτιμήστε τη χωριάτικη ή σαλάτα με βραστά λαχανικά ή χόρτα, καθώς με τα πράσινα σαλατικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην έχουν πλυθεί πολύ σχολαστικά.

Πότε δεν συνιστάται να ταξιδέψετε μακριά απ’ το σπίτι;

Τις πρώτες 12-13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον 8ο μήνα συνήθως καλό είναι να μην ταξιδέψετε μακριά, ακόμη κι αν όλα πηγαίνουν καλά. Σε αυτή την περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας προτιμήστε να κάνετε τις διακοπές σας κάπου που θα είστε σε απόσταση το πολύ δύο ωρών απ’ το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε. Αποφεύγονται επίσης τα ταξίδια και γενικότερα οι μετακινήσεις αν υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός.

 

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του μαιευτήρα γυναικολόγου Ιωάννη Καλογήρου.