Τριάντα κυκλοφοριακές εντολές για τα παιδιά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθετε στα παιδιά σας να προστατεύουν τον εαυτό τους στους δρόμους. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

 Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σημαντική και σώζει ζωές. Εμείς οι γονείς πρέπει να καλύψουμε το κενό που (δυστυχώς) υπάρχει στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών μας σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στο δρόμο.


            Μάθετε στα παιδιά σας τους παρακάτω κανόνες, με τη συνεχή επανάληψη και φυσικά, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Εκτυπώστε τους κανόνες και κολλήστε τους με μαγνητάκια στο ψυγείο, βρείτε σχετικές εικόνες και ζωγραφίστε τις μαζί, αναρτήστε τις σε εμφανές σημείο του σπιτιού. Εκμεταλλευτείτε τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής που υπάρχουν πλέον σε κάθε μεγάλη πόλη για μια απογευματινή, διασκεδαστική αλλά και διδακτική βόλτα με τα παιδιά σας και τα ποδήλατά τους.

 

Ακολουθούν τριάντα κυκλοφοριακές εντολές για παιδιά από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στην προσπάθειά της για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οδικής συμπεριφοράς, με απώτερο στόχο τη μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων στη χώρα μας (Νοέμβριος, 2011).

 

1. Γρήγορο ξεκίνημα κάθε πρωί για να μην τρέχεις και να μπορείς έτσι να σκέπτεσαι τους κινδύνους από τα τροχοφόρα που παραμονεύουν παντού.

 

2. Όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, να περνάς πάντοτε με το πράσινο σήμα των πεζών.

 

3. Μην περνάς με κόκκινο σήμα πεζών ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο ή τα βλέπεις να είναι μακριά σου.

 

4. Να περνάς πάντοτε μέσα από τις διαβάσεις πεζών και αφού βεβαιωθείς ότι δε διατρέχεις κίνδυνο.

 

5. Μη διασχίζεις το δρόμο έξω από τις διαβάσεις και ποτέ τρέχοντας.

 

6. Όπου δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών και είσαι υποχρεωμένος να διασχίσεις το δρόμο κάθετα, πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ. Να κοιτάς αριστερά και δεξιά στο δρόμο και αφού βεβαιωθείς ότι μπορείς να περάσεις ακίνδυνα, τότε μόνο να περνάς.

 

7. Όταν διασχίζεις κάθετα μονόδρομο, να κοιτάς μόνο προς το μέρος από το οποίο έρχονται τα αυτοκίνητα.

 

8. Μη διασχίζεις τη διασταύρωση διαγώνια. Είναι πολύ επικίνδυνο.

 

9. Να βαδίζεις πάντοτε στο πεζοδρόμιο και μάλιστα στο εσωτερικό, δηλαδή προς την πλευρά των σπιτιών.

 

10. Εάν βαδίζεις στην άκρη του πεζοδρομίου προς την πλευρά του δρόμου, διατρέχεις κίνδυνο.

 

11. Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, να βαδίζεις στην άκρη του δρόμου και μάλιστα αντίθετα προς τα αυτοκίνητα, για να μπορείς να τα βλέπεις και να αντιδράσεις σε ενδεχόμενη απροσεξία του οδηγού.

 

12. Όταν είσαι υποχρεωμένος να βαδίζεις προς την ίδια κατεύθυνση με τα αυτοκίνητα, πρέπει να προσέχεις περισσότερο. Να γυρίζεις το κεφάλι σου πίσω και να παρακολουθείς την κίνηση των αυτοκινήτων.

 

13. Όταν κατ’ανάγκη βρεθείς στη μέση του δρόμου και βλέπεις ένα αυτοκίνητο να έρχεται τρέχοντας προς το μέρος σου, καλύτερα είναι να σταθείς εκεί που βρίσκεσαι, έτσι θα διευκολύνεις τον οδηγό να περάσει δεξιά ή αριστερά σου και να αποφύγει το ατύχημα. Εάν γυρίσεις προς τα πίσω ή τρέξεις προς τα εμπρός, μπορεί η ενέργειά σου αυτή να συμπέσει με τη σκέψη του οδηγού, ο οποίος αποφάσισε πως θα σε προσπεράσει και  να έχεις ατύχημα.

 

14. Μην περνάς ποτέ μπροστά από σταματημένο φορτηγό, λεωφορείο ή τρόλεϊ, γιατί δεν βλέπεις τα άλλα αυτοκίνητα που κινούνται στο δρόμο.

 

15. Να περνάς πάντοτε από το πίσω μέρος του σταθμευμένου φορτηγού, λεωφορείου ή τρόλεϊ.

 

16. Μέσα στο λεωφορείο ή στο τρόλεϊ, να κρατιέσαι πάντοτε από τις χειρολαβές, για να μην πέσεις κάτω και τραυματιστείς, σε απότομο φρενάρισμα του οδηγού.

 

17. Να μην βγάζεις ποτέ το κεφάλι σου ή το χέρι σου από το ανοιχτό παράθυρο του τρόλεϊ, του λεωφορείου ή του επιβατικού αυτοκινήτου, γιατί κινδυνεύεις από τα άλλα αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα προς το αυτοκίνητο που επιβαίνεις.

 

18. Μην ανοίγεις ποτέ την πόρτα του σχολικού λεωφορείου ή του επιβατικού αυτοκινήτου προς την πλευρά του δρόμου.

 

19. Να μην κατεβαίνεις ποτέ από το αυτοκίνητο προς την πλευρά του δρόμου. Κινδυνεύεις να παρασυρθείς από άλλο αυτοκίνητο με απρόσεκτο οδηγό.

 

20. Μην κατεβαίνεις ποτέ από το λεωφορείο ή το τρόλεϊ πριν σταματήσει. Κινδυνεύεις να πέσεις κάτω και να τραυματιστείς.

 

21. Μην τρέξεις να ανέβεις στο λεωφορείο ή στο τρόλεϊ όταν αυτό έχει ξεκινήσει. Κινδυνεύεις να πέσεις κάτω ή να τραυματιστείς από το κλείσιμο της πόρτας.

 

22. Το βράδυ με το σκοτάδι και το χειμώνα με την ομίχλη, πρέπει να προσέχεις περισσότερο, γιατί δεν σε βλέπει ο οδηγός. Καλό είναι να κολλήσεις στην τσάντα σου μια αντανακλαστική ταινία, για να σε διακρίνει ο οδηγός, όταν είσαι αναγκασμένος να βαδίζεις στο δρόμο.

 

23. Να μην παίζεις ποτέ στο δρόμο. Το παιχνίδι απορροφά την προσοχή σου και δεν είσαι σε θέση να σκέφτεσαι τον κίνδυνο που διατρέχεις από τα αυτοκίνητα.

 

24. Όταν παίζεις στην παιδική χαρά ή σε κάποιο οικόπεδο και σου φύγει η μπάλα στο δρόμο, μην τρέξεις να την πάρεις πριν βεβαιωθείς ότι μπορείς να την πάρεις χωρίς να κινδυνεύεις.

 

25. Μην οδηγείς ποδήλατο σε πολυσύχναστους δρόμους. Κινδυνεύεις από τους απρόσεχτους οδηγούς, έστω και αν εσύ προσέχεις.

 

26. Μην οδηγείς ποδήλατο χωρίς να κρατάς το τιμόνι με τα χέρια. Είναι επικίνδυνο.

 

27. Στα διαλείμματα και όταν σχολάς, μην βγαίνεις από το προαύλιο του σχολείου απότομα και τρέχοντας στο δρόμο. Κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα.

 

28. Πριν βγεις από το προαύλιο του σχολείου και κατέβεις στο δρόμο, κοίταξε αριστερά και δεξιά σου. Έτσι δεν κινδυνεύεις από τους απρόσεκτους οδηγούς.

 

29. Να συμμορφώνεσαι πάντοτε με τα σήματα του τροχονόμου και όταν ακόμη στη διασταύρωση υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες και δείχνουν πράσινο σήμα για τους πεζούς. Στην περίπτωση αυτή, υπεύθυνος για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι ο τροχονόμος.

 

30. Για να μάθεις να κυκλοφορείς σωστά και να μην διατρέχεις κίνδυνο, είτε τώρα σαν πεζός, είτε αργότερα σας οδηγός, πρέπει να γνωρίζεις τα σήματα της Τροχαίας. Η μάθησή τους είναι εύκολη, ευχάριστη και διασκεδαστική.