Ταλιατέλες λαχανικών με καραμελωμένα παντζάρια & κατίκι Δομοκού

 

της Βικτώριας Γιανναρά

Σήμερα συμπρωταγωνιστής των αγαπημένων μου παραδοσιακών ζυμαρικών «ΗΛΙΣ» με σπανάκι,ντομάτα και καρότο στη ζύμη τους και που επέλεξα για τη συνταγή μας, είναι το πατζάρι!
Θα μπορούσε κανείς να πει πως το παντζάρι ομορφαίνει...μιας και περιέχει διοξείδιο του πυριτίου το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των συνδέσμων στους τένοντες, στα νύχια, στα οστά αλλά και στην όψη του δέρματος. Έτσι το επέλεξα και σας το παρουσιάζω μαζί με τα πολύχρωμα παραδοσιακά ζυμαρικά μας, τα οποία εκτός από γεύση προσθέτουν και χρώμα από foodstyling επαγγελματιών chef στο τραπέζι σας.

Χρόνος ετοιμασίας : 1 h
Βαθμός δυσκολίας : 1
Μερίδες : 5-6

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. Ταλιατέλες λαχανικών «ΗΛΙΣ»
400 γρ. παντζάρια καθαρισμένα
3 σκ. σκόρδο
4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
30 ml ελαιόλαδο
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
φρέσκο θυμάρι
ξύσμα από ένα λεμόνι
60 ml κρέμα γάλακτος
250 γραμ. κατίκι Δομοκού
100 γραμ. φέτα
Χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 ° C.
Κόβουμε τα παντζάρια σε κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολα. Προσθέτουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, τη κρέμα βαλσάμικου, λίγο από το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

 

Βήμα 2ο

Όταν είναι έτοιμα, σε ένα multi βάζουμε τα παντζάρια, το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μισή από τη παρμεζάνα και χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.

Βήμα 3ο

Σε μια μικρή κατσαρόλα, μεταφέρουμε το μείγμα μας από το multi, προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν δύο-τρεις ελαφρές βράσεις (σε χαμηλή φωτιά) ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κατίκι και την υπόλοιπη παρμεζάνα.

 

Βήμα 4ο

Παράλληλα, όση ώρα ετοιμάζουμε τα παντζάρια, βράζουμε τις ταλιατέλες λαχανικών σε καλά αλατισμένο νερό μέχρι να είναι al dente. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας και όπως είναι καυτά τα προσθέτουμε στο μείγμα παντζαριών και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βήμα 5ο

Πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φέτα και τα σερβίρουμε αμέσως.

TIP!
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κατά το σερβίρισμα καρύδια ή παπαρουνόσπορο

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/