all4mama.gr
.

Τί κάνουμε σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποβολών. Από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Χάρη Χηνιάδη

Τί κάνουμε σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποβολών. Από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Χάρη Χηνιάδη
All4mama | 19.04.2017 | Υγεία

Εφόσον μια γυναίκα αποβάλει 2 ή και περισσότερες φορές είναι σωστό να γίνεται:

 • Αναλυτική λήψη ιστορικού
 • Ενδελεχής κλινική εξέταση
 • Πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος
 • Υστεροσκόπηση
 • Χρωμοσωματικός έλεγχος και των δύο γονέων
 • Ορμονικός και Αιματολογικός έλεγχος
 • Έλεγχος για πιθανά ανοσολογικά προβλήματα της μητέρας.

Πρέπει να γίνει σαφώς κατανοητό ότι ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, η οποία αποσκοπεί στο να αποδείξει αν η μητέρα χρειάζεται μια φαρμακευτική θεραπεία, που οποία θα βελτιώσει τις πιθανότητές της να προχωρήσει η εγκυμοσύνη φυσιολογικά.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ασθενής να εμπλακεί σε κυκεώνα εξετάσεων λόγω π.χ. ασυμβατότητας του σώματός της με το σπέρμα του συζύγου και άλλα συναφή, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εφαρμογή «εμβολιασμών» με «λεμφοκύτταρα» και άλλες ουσίες. Οι «θεραπείες» αυτές δεν έχουν καμία πιστοποίηση ή έλεγχο και έχουν απαγορευτεί τόσο από το Βρετανικό (RCOG), όσο και από το Αμερικανικό (ACOG) Κολλέγιο Μαιευτικής & Γυναικολογίας. Η εφαρμογή τους έχει αυξημένη πιθανότητα πολύ σοβαρών επιπλοκών στην υγεία των μητέρων και πρέπει να γίνεται μόνο στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων και μετά από ενημέρωση των ασθενών για τις επιπλοκές αυτές. Πρέπει λοιπόν οι γυναίκες να ελέγχουν τη θεραπεία που τους προτείνεται και σε περίπτωση αμφιβολίας να ζητούν και δεύτερη γνώμη από ειδικό.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η μητέρα πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα – π.χ. Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο- η θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας κατά 40% περίπου στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Θα μπορούσα να έχω αποτρέψει την αποβολή μου;

Η αποβολή είναι σχεδόν πάντα κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για κάτι που δεν θα μπορούσατε να αποτρέψετε. Είναι πάντα ένα λυπηρό γεγονός και εσείς και ο σύντροφος σας θα χρειαστείτε κατανόηση, συμπόνια και υποστήριξη. Να συζητήσετε με το γιατρό σας τους πιθανούς λόγους της αποβολής και να ρωτήσετε τι πρέπει να κάνετε για να μείνετε πάλι έγκυος. Γενικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτό δεν πρέπει να είναι δυνατό.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μια αποβολή, την επόμενη φορά έχουν μια κανονική, υγιή εγκυμοσύνη.


2 απαντήσεις στο “Τί κάνουμε σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων αποβολών. Από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Χάρη Χηνιάδη”

 1. Ο/Η Λενα λέει:

  Γεια σας.Ειμαι 42 ετων.Ειχα 4 φυσιολογικές εγκυμοσύνες και δυστυχώς ατυχείς ολες. Στην πρώτη υπήρχε πρόβλημα στο έμβρυο και μου το πηραν,στην δεύτερη απεβαλλα στην 15 εβδομάδα,στην τρίτη είχα εξωμήτρια κύηση και στην τέταρτη παλίνδρομη κυηση .Ο,τι εξετασεις εχω κανει ειναι φυσιολογικές και δεν ξέρω πια τι να κανω .Επιθυμω την απάντηση σας.

  • Ο/Η All4mama λέει:

   Καλημέρα. Θα πρέπει να δούνε αναλυτικά όλο το ιστορικό μέχρι στιγμής , εξετάσεις, καρυοτυποι, υπερηχογραφήματα και φυσικά να δούνε τι λείπει και μπορούνε να διορθώσουμε. Λόγω της ηλικίας -με εξαίρεση την έξωμητρια κύηση- είναι πιθανό να έχουμε χρωμοσωμικών ανωμαλίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουμε τα έμβρυα πριν την εμφύτευση στη μήτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *