Στην εποχή του και από τον τόπο του!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στην εποχή του και από τον τόπο του!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

Ξεκινώντας από σήμερα , αν βάλουμε καλά στο μυαλό μας την φράση “Στην εποχή του και από τον τόπο του” θα λύσουμε πολλές από τις καθημερινές μας ερωτήσεις όπως τι να μαγειρέψω σήμερα; τι φρούτο να επιλέξω; τι είναι πιο φρέσκο; τι έχει περισσότερες βιταμίνες;


Πιστεύω πάρα πολύ στην κατανάλωση τροφών από τον τόπο τους και στην εποχή τους. Τρώγοντας εποχιακά σημαίνει να τρώμε τροφές που η φύση προορίζει για το κλίμα μας και για κάθε εποχή. Ο οργανισμός μας φυσικά είναι αρκετά έξυπνος ώστε ανάλογα με την εποχή να μπορεί να “λαχταράει” συγκεκριμένες τροφές. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές τον χειμώνα θέλουμε μια ζεστή σούπα ή το καλοκαίρι θέλουμε μια δροσερή σαλάτα ή ένα λαχταριστό καρπούζι. Το να τρώμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι εποχής, μας συνδέει με την εποχή αλλά και τον τόπο μας. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι όλες οι τροφές όταν είναι στην εποχή τους έχουν την μεγαλύτερη διατροφική αξία, που σημαίνει ότι όταν ακούμε ή διαβάζουμε για το πόσο ευεργετικό είναι ένα φρούτα θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι για να πάρουμε όλη αυτή την θρεπτική αξία θα πρέπει να το φάμε στην εποχή του αλλά και στον τόπο του. Στην εποχή του γιατί τότε έχει την κατάλληλη ηλιοφάνεια, θερμοκρασία, και υγρασία που χρειάζεται αλλά και στον τόπο του γιατί έχει το κατάλληλο κλίμα και υπέδαφος που χρειάζεται. Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώμε εποχιακά και τοπικά είναι:

Ταξιδεύουν λιγότερο
Τα τοπικά τρόφιμα ταξιδεύουν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο φρέσκα. Όπως καταλαβαίνουμε όσο πιο μεγάλο το ταξίδι που κάνουν οι τροφές δυστυχώς τόσο περισσότερες χημικές ουσίες και συντηρητικά χρειάζονται για τις διατηρήσουν φρέσκες. Για παράδειγμα σκεφτείτε πως γίνεται οι μπανάνες εισαγωγής να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και να είναι ακόμα πράσινες, ενώ μόλις τις πάρουμε σπίτι μας σε 4 μέρες να χαλάνε. Επίσης μην ξεχνάμε και την περιβαλλοντική ρύπανση και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε όταν οι μεταφορές είναι μεγάλες.

Ενισχύουμε το τόπο μας
Όταν τρώμε τοπικά υποστηρίζουμε και την χώρα μας, καθώς οι μικρότεροι αγρότες που καλλιεργούν με βιώσιμο τρόπο έχουν την δυνατότητα να μας προσφέρουν τα προϊόντα τους. Όλοι έχουμε σταματήσει στο δρόμο γυρνώντας από κάποια εκδρομή, για να πάρουμε κάτι τοπικό από τα μικρά κιόσκια πάνω στο δρόμο, απευθείας από τον παραγωγό. Και φυσικά από την λαϊκή μας αγορά.

Υπέροχη γεύση
Και το καλύτερο μέρος όταν τρώμε εποχιακά και τοπικά είναι απλά ότι έχουν υπέροχη γεύση! Η καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία ένα φρούτου η λαχανικού είναι σε αυτά που ωριμάζουν στο δέντρο ή στις ρίζες τους.

Ένα από τα όμορφα πράγματα για το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ότι έχετε τον έλεγχο του τι τρώμε. Επομένως ξέρουμε πια ότι όταν τρώμε ντομάτα το Δεκέμβριο δεν έχει ούτε θρεπτικά συστατικά που πιστεύουμε αλλά ούτε και την γεύση της ντομάτας που ξέρουμε. Όταν επιλέγουμε μπανάνες και αβοκάντο να είναι από την Κρήτη μας και όχι από την Αφρική που σίγουρα είναι γεμάτα φυτοφάρμακα. Ας αγοράσουμε λοιπόν για εμάς και τα παιδιά μας φρούτα και λαχανικά από τον τόπο μας και στην εποχή τους!