SEARCH

Σπαγγέτι ολικής με πέστο μπρόκολου και λεμονοκεφτέδες

της Βικτώριας Γιανναρά

Πάντα υπάρχει λόγος για μια μακαρονάδα...και πλέον έχετε και την επιλογή να είναι ολικής αλέσεως.
Τα τελευταία χρόνια στην ΗΛΙΣ παραδοσιακά ζυμαρικά παρασκευάζουμε και ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία περιέχουν ολόκληρο τον καρπό του σιταριού και είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ο οργανισμός γεμίζει άμεσα ενέργεια και βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Επιπλέον, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάτι που σημαίνει πως απορροφώνται αργά και σταδιακά από τον οργανισμό και έτσι αποτελούν μια καλή επιλογή από διαβητικούς.
Τα μακαρόνια ολικής αλέσεως είναι εξίσου νόστιμα με τα λευκά, επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και έτσι η γεύση τους μένει αναλλοίωτη. Η μόνη διαφορά είναι πως ίσως και ανάλογα με την προτίμησή σας να θέλουν λίγο περισσότερο βράσιμο.
Σήμερα επέλεξα για τη συνταγή μου το σπαγγέτι ολικής άλεσης της ΗΛΙΣ και νομίζω θα τη λατρέψετε όπως και εμείς!!

Μερίδες: 6-8
Χρόνος εκτέλεσης: 40 min
Βαθμός δυσκολίας: 1

ΥΛΙΚΑ

Για τους λεμονοκεφτεδέδες

1 κιλό κιμά κοτόπουλο ανάμεικτος από μπούτι και στήθος
250 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
4 – 5 φέτες ψωμί του τοστ
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Το ξύσμα & το χυμό από 3 μέτρια λεμόνια
Λίγη ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο κύμινο

Για το Σπαγγέτι ολικής με πέστο μπρόκολου

500 γρ. Σπαγγέτι ολικής Νο 6 ΗΛΙΣ
250γρ. μπρόκολο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 κουταλάκι αλάτι
2/3 φλιτζάνι κουκουνάρι
2/3 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους λεμονοκεφτεδέδες

Βήμα 1ο

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6΄-7΄. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια (το καθένα να ζυγίζει 30 γρ. περίπου) και τους βάζουμε σε ένα ταψάκι. Τους βάζουμε με το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά ώστε να σφίξουν. Ψήνουμε κατευθείαν σε καλά ζεσταμένο γκριλ για 8 - 10 λεπτά στο ψηλότερο ράφι.

Για το Σπαγγέτι ολικής με πέστο μπρόκολου

Βήμα 2ο

Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και το βράζουμε σε βραστό αλατισμένο νερό για 1 λεπτό.Αφού το αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για να κρυώσει για μερικά λεπτά. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε το σπαγγέτι ολικής έως ότου να είναι al dente - στραγγίζουμε καλά (θυμόμαστε να κρατήσουμε λίγο από το νεράκι τους).

Βήμα 3ο

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας για το πέστο εκτός από την παρμεζάνα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Έπειτα, βάζουμε και το τυρί και χτυπάμε λίγάκι ακόμα.

Βήμα 4ο

Τέλος, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά μας με το πέστο.
Αν είναι πολύ στεγνά τα ζυμαρικά μας ρίχνουμε λιγάκι από το νεράκι που έχουμε κρατήσει, και σερβίρουμε!

Tip!
• Για περισσότερο αφράτα κεφτεδάκια μην αρκεστείτε στο να πλάσετε τον κιμά με τα χέρια σας αλλά οπωσδήποτε ζυμώστε τον στο μίξερ για 4΄ σε δυνατή ταχύτητα με το εξάρτημα γάντζος.
• Ο κιμάς από πουλερικά κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό καλό είναι να είναι πολύ κρύος. Μπορούμε να τον βάλουμε για 20 λεπτά στην κατάψυξη.

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/