Πώς να αλλάξετε τη διατροφή του παιδιού σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την διατροφολόγο Βασιλική Γρηγορίου

 


Η διαχείριση τροφής στην παιδική ηλικία είναι μια δύσκολη υπόθεση. Υπάρχει πλήθος γευστικών τροφίμων και παιδικών σνακ που «ξεμυαλίζουν» τους μικρούς μας φίλους και ποιος μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον στόχο τους.

Οι μαμάδες επικαλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο διατροφικό αγώνα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι του παιδιού και η τηλεόραση. Επίσης το πλήθος των προϊόντων και τροφίμων με αρνητική επίδραση στην υγεία, είναι ευρέως διαθέσιμα και το παιδί μπορεί να τα προμηθευτεί και χωρίς την επίβλεψη του γονέα.

Τα παιδιά τείνουν να προτιμούν τυποποιημένα προϊόντα υψηλά σε περιεκτικότητα νατρίου, επεξεργασμένων υδατανθράκων κακής ποιότητας , κορεσμένα και trans λιπαρά, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, αναψυκτικά κ.α. Εμφανής είναι η δυσχερής συμπεριφορά έναντι θρεπτικών τροφών με έμφαση, στα όσπρια, στους σπόρους, σε προϊόντα ολικής αλέσεως, στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ο ρόλος του γονέα είναι καθοριστικός για την υιοθέτηση σωστής διατροφολογικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις και διασκεδαστικές ώστε να εισάγετε θρεπτικές τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Βέβαια μπορεί όλες σας οι προσπάθειες να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μην αποθαρρύνεστε να συνεχίζετε με υπομονή και επιμονή.

  • Επινοήστε διατροφικά παιχνίδια. Μπορείτε να επινοήσετε παιχνίδια στηριζόμενοι στις προτιμήσεις των παιδιών σας των χαρακτήρα τους και το βραβείο να είναι φρουτοσαλάτες με λίγους ξηρούς και μέλι ή σαλάτες με άφθονα λαχανικά με υγιεινές σος. Υποσυνείδητα, τα τρόφιμα- βραβείο συγχέονται με τη επιβράβευση.
  • Εμπλουτίστε το πρωινό. Η λήψη πρωινού είναι σημαντική συνήθεια διατροφής, γι αυτό το λόγο πρέπει να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αρχικά εμπλουτίστε το ήδη προτιμητέο πρωινό. Αν για παράδειγμα δείχνει προτίμηση σε γλυκά γεύματα όπως δημητριακά με γάλα, δοκιμάστε να προσθέσετε μικρές ποσότητες από δημητριακά ολικής, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, σπόρους ή ξηρούς καρπούς. Αντίστοιχα αν έχει αλμυρές προτιμήσεις, εμπλουτίζοντας το γεύμα με λαχανικά και φυτικά έλαια.
  • Μαγειρέψτε διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχουν φαγητά, τα οποία τα παιδιά σας δεν καταναλώνουν. Βρείτε εναλλακτικές συνταγές, δοκιμάστε διαφορετικά μπαχαρικά, υπάρχει πιθανότητα αν το δοκιμάσει με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος να του αρέσει περισσότερο.

 

 

Η συμβουλή του διαιτολόγου

Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών σε ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι αυτό η δική σας συμπεριφορά έχει πρωτεύοντα ρόλο. Γίνετε εσείς παράδειγμα για το παιδί σας, χωρίς να το γνωρίζετε αποτελείται πρότυπο για το παιδί σας. Οι διατροφικές σας συνήθεις επηρεάζουν έμμεσα και τις επιλογές του παιδιού.

Βασιλική Γρηγορίου, υπεύθυνη και ιδιοκτήτης του Διαιτολογικού Κέντρου-Γραφείου "Nutricenter"

tags:


tags: