Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1 υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, οι οποίες  ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Η ημέρα εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911 και θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ.


Στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος της γυναίκας είναι αρκετά πολυδιάστατος. Η γυναίκα εργάζεται, είναι σύζυγος και μάνα. Συχνά, οι ρόλοι συγκρούονται και οι ευθύνες αυξάνονται. Από τα παλιά χρόνια έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι πάνω από όλα μάνα και με αυτή έχουν μεγαλώσει πολλές γυναίκες της σημερινής εποχής. Τι γίνεται όμως όταν έρχονται και άλλοι ρόλοι εξίσου απαιτητικοί να ζητήσουν την ενέργεια της γυναίκας; Πώς θα καταφέρει η σύγχρονη γυναίκα να τα προλάβει όλα και να είναι σε όλα εντάξει;

Εμείς στο all4mama μιλήσαμε με 14 celebrities, οι οποίες μας εκμυστηρεύτηκαν αν υπάρχει προσωπικός χρόνος για να αισθανθούν γυναίκες μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας και των ευθυνών που έχουν αναλάβει.

 Νόνη Δούνια, παρουσιάστρια- μοντέλο

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

 «Ο προσωπικός χρόνος που έχω ως γυναίκα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, προσπαθώ πολύ να βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου, κυρίως το πρωί που τα παιδιά λείπουν στο σχολείο. Βέβαια, θεωρώ πως ο χρόνος για τον εαυτό μας έχει να κάνει και με τις ηλικίες των παιδιών. Άλλες ανάγκες έχει ένα παιδί στην προσχολική ηλικία που θέλει τη μαμά να είναι διαρκώς δίπλα του και άλλο ένα παιδί στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Τα παιδιά μου είναι 12 και 13 ετών και σε αυτή τη φάση έχω περισσότερο χρόνο να νιώσω γυναίκα. Βγαίνω με τις φίλες μου μια φορά στις 20 μέρες και προσπαθώ να περιποιούμαι τον εαυτό μου κάθε 15 μέρες πηγαίνοντας κομμωτήριο ή για νύχια».

Μανίνα Ζουμπουλάκη - συγγραφέας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Όσα έκανα για τον εαυτό μου έχουν μπει πια στην άκρη. Προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Η οικονομική κρίση έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολο για εμάς τις γυναίκες, που είμαστε και μαμάδες,  την εύρεση προσωπικού ελεύθερου χρόνου, γιατί δουλεύουμε  περισσότερο για να τα βγάλουμε πέρα. Οπότε, δουλεύω από το πρωί μέχρι το απόγευμα και μετά πρέπει να διαβάσω τα παιδιά μου. Πού χρόνος για μένα; Ίσως καμιά φορά ανάμεσα στα διαβάσματα βρω λίγο χρόνο να κάνω μόνη μου στο σπίτι yoga. Παλαιότερα, θα μπορούσα να πληρώσω κάποια δασκάλα να διαβάσει τα παιδιά μου και να πάω για καφέ με τις φίλες μου, αλλά αυτό δεν υπάρχει σαν σκέψη σήμερα.  Δεν το συζητώ ότι κομμωτήρια και προσωπική περιποίηση έχουν κοπεί!».

Ιωάννα Αλεξάτου- deco editor, περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

 «Ο προσωπικός μου χρόνος είναι ελάχιστος. Με δύο γιους 4,5 και 7,5 ετών είναι πολύ δύσκολο να έχω χρόνο ως γυναίκα. Ωστόσο, τους τελευταίους 6 μήνες έχω πεισμώσει και προσπαθώ να βρίσκω χρόνο να κάνω πράγματα για μένα, όπως να βγω έξω με φίλους, να πάω για φαγητό ή ακόμη και ένα διήμερο ταξίδι. Υπάρχουν φορές που φτάνω στα όριά μου με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας και τότε λέω στον εαυτό μου ‘’πρέπει να βρεις την ισορροπία σου’’!  Ευτυχώς, έχω και έναν σύζυγο που με βοηθάει αρκετά με τα παιδιά. Επιπλέον, και η δουλειά μου είναι τέτοια που κάποιο βράδυ θα χρειαστεί να βγω έξω ή ακόμη μπορεί να προκύψει κάποιο επαγγελματικό ταξίδι  και θα με κάνει να νιώσω καλύτερα».

Λιάνα Μαστάθη- ραδιοφωνική παραγωγός Pepper 96.6

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Όταν είχα μείνει έγκυος, ο διευθυντής του σταθμού που δούλευα μού είπε: Τώρα θα γίνεις μάνα, δεν μπορείς να υποστηρίξεις το lifestyle του σταθμού, καιρός να πας σπίτι σου. Γυναίκα θα πει να χρειάζεται να πολεμάς κάθε μέρα, να δίνεις μάχες για τα αυτονόητα, να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι μόνο μάνα, μόνο επαγγελματίας, μόνο σύντροφος. Είναι ένας ατέρμονος αγώνας καταξίωσης».

Κλειώ-Δανάη Οθωναίου- ηθοποιός

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

 «Σίγουρα για μια γυναίκα που έχει παιδί είναι δύσκολο να βρει χρόνο για τον εαυτό της. Πιστεύω, όμως,  πως για μένα η δύσκολη περίοδος λόγω του παιδιού έχει περάσει. Βρίσκω χρόνο να κάνω πράγματα για εμένα τώρα πια, γιατί η κορούλα μου είναι 7,5 ετών και μπορώ να πω πως βοηθάμε πολύ η μία την άλλη. Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Ευτυχώς, έχω και έναν σύζυγο που με βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα! Μαγειρεύει καθημερινά και για μένα αυτό είναι τεράστια ανακούφιση. Αυτό που με καθηλώνει είναι η δουλειά, όχι το παιδί. Αυτή μου στερεί περισσότερο προσωπικό χρόνο και όχι η οικογένεια και οι άλλες υποχρεώσεις. Όποτε ξεκλέβω χρόνο- κυρίως τα πρωινά που η μικρή μου είναι στο σχολείο- προσπαθώ να βλέπω τις φίλες μου».

Αγγελική Δαλιάνη- ηθοποιός

 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Τώρα που έχω και το μωρό ο προσωπικός μου χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί. Βέβαια, προσπαθώ να μοιράζω το χρόνο μου και στα δύο παιδιά μου. Ευτυχώς, και ο σύζυγός μου βοηθάει πολύ, αν και οι υποχρεώσεις  της οικογένειας βαραίνουν περισσότερο εμένα. Αυτό που με ανακουφίζει είναι η βοήθεια που έχω από τη μαμά μου, η οποία συχνά φροντίζει τα παιδιά μου, έτσι ώστε να έχω χρόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για τη δουλειά μου».

Σοφία Γαϊτάνη, ζωγράφος- γκαλερίστ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Τον τελευταίο καιρό δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για τον εαυτό μου, γιατί έχω δημιουργήσει μια καινούρια εταιρεία και έχει πολύ τρέξιμο. Πιέζομαι πολύ για να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου και όταν βρίσκω χρόνο προτιμώ να κάνω γυμναστική. Ούτε βόλτες, ούτε τίποτα άλλο. Ευτυχώς, έχω αρκετή βοήθεια από τη μητέρα μου για τα παιδιά μου και όταν τα προσέχει ξεκλέβω λίγο χρόνο για μένα».

Σοφία Φαραζή-  ηθοποιός

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Πιστεύω ότι όταν μια γυναίκα έχει ανάγκη  για προσωπικό χρόνο με τον εαυτό της θα τον βρει. Άμα θέλεις, βρίσκεις χρόνο. Έχοντας και ένα παιδί- συγκριτικά με άλλες γυναίκες που έχουν δύο ή τρία- μπορώ να βρω πιο εύκολα χρόνο για να αισθανθώ γυναίκα. Βοηθάει πολύ και ο άντρας μου, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού μας. Συνήθως, όταν η κόρη μου είναι στο σχολείο μου αρέσει να  κάνω γυμναστική και  να πηγαίνω για καφέ με φίλους».

Calliope - φωτογράφος

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Νιώθω ολοκλήρωση με τα παιδιά μου. Δεν με πειράζει που δεν έχω όσο προσωπικό χρόνο θα ήθελα για να νιώσω γυναίκα. Είναι δύσκολο να βρω χρόνο, πρέπει να κάνω θυσίες. Με τα δίδυμα, τις δουλειές και τα ταξίδια, πού χρόνος για μένα; Δεν με νοιάζει, γιατί όταν έπρεπε ασχολήθηκα πολύ με εμένα. Μπορεί όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, να αλλάξουν και τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι. Με βοηθάει  πάρα πολύ ο σύζυγός μου στην ανατροφή των παιδιών, είναι απίστευτος! Και νομίζω ότι γενικά οι σύγχρονοι μπαμπάδες συμμετέχουν σε όλα όσα έχουν να κάνουν με τα παιδιά. Πάντως, όταν ξεκλέψω λίγο χρόνο για μένα σίγουρα θα πάω κινηματογράφο, που τον λατρεύω, θα διαβάσω ένα βιβλίο ή θα κάνω ταξίδια».

Χριστίνα Πολίτη- δημοσιογράφος, cosmopoliti.gr

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Δεν μπέρδεψα ποτέ τους ρόλους μητέρας και συντρόφου. Ο ρόλος του επαγγελματία ερχόταν πάντα τελευταίος μπροστά στα δύο πρώτα ειδικά μπροστά στα παιδιά. Πάντα απέρριπτα δουλειές ρουτίνας και υψηλές θέσεις που θα θυσίαζαν χρόνο από τα παιδιά . Το να γράφω ή να βγαίνω την ώρα που είχαν πέσει για ύπνο ήταν προτιμότερο. Tα παιδιά μου είναι μέσα στη ζωή μου. Έχουμε κοινό πρόγραμμα. Τα παίρνω μαζί μου και προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Είμαστε σύμμαχοι και αφήνουμε χώρο ο ένας στον άλλον. Έτσι, έχω ελεύθερο χρόνο και με καταλαβαίνουν.  Και με τον μικρό και με το μεγάλο τρελαινόμαστε να βλέπουμε ταινίες μαζί, να πηγαίνουμε στο θέατρο και να ταξιδεύουμε. Μιλάμε για μουσική και σχολιάζουμε τα πάντα. Δεν έχω φιλοδοξίες και αγωνίες που μεταδίδω στα παιδιά μου. Θέλω να είναι ευτυχισμένα και να νιώθουν ελεύθερα. Να ξέρουν πως οι γονείς δεν είμαστε πρότυπα τελειότητας, αλλά οι γονείς που τα λατρεύουν.  Και σαν σύντροφος δίνω χώρο και δε θέλω να φορτώνω τις δικές μου ευθύνες στον άλλον. Θέλω να είμαι «το κορίτσι» του και κάθε έξοδος να είναι σαν τα πρώτα ραντεβού. Στη ζωή μου σα γυναίκα πολέμησα και θα συνεχίσω να πολεμώ τη βαρεμάρα και τη ρουτίνα. Είμαι πολύ τυχερή που πια έχω την τέλεια ισορροπία σε όλους τους τομείς».

Αλεξία Τασούλη- πολιτική συντάκτρια

«Προσωπικό χρόνο δεν έχω καθόλου. Έχω 2 παιδιά. Η κόρη μου είναι στην εφηβεία, που σημαίνει ότι έχει πολύ διάβασμα. Συνεπώς, όταν επιστρέφω από τη δουλειά έχω να διαβάσω και τα δύο παιδάκια μου. Παλαιότερα, έχω την εντύπωση ότι αισθανόμουν σωματική κούραση με το να κυνηγάω τα παιδιά μου μέσα στο σπίτι, ενώ τώρα αισθάνομαι περισσότερο πνευματική κούραση με τα διαβάσματά τους. Ευτυχώς, ο μπαμπάς τους βοηθάει πολύ, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που τα διαβάζει και τα απογεύματα που τα πηγαίνει στις αθλητικές δραστηριότητες. Τότε, βρίσκω λίγο χρόνο για μένα. Γενικά, όμως, και τον λίγο χρόνο που έχω, λόγω επαγγέλματος, θα τον αφιερώσω διαβάζοντας άρθρα της επικαιρότητας. Πρόσφατα, είδα στο σινεμά την ταινία για τον Τσόρτσιλ και αισθάνθηκα τεράστια χαρά που έκανα κάτι για μένα».

Ορσαλία Παρθένη- σχεδιάστρια μόδας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Επιμένω να βρίσκω προσωπικό χρόνο. Κάνω yoga 2 με 4 φορές την εβδομάδα, συνήθως όταν τα παιδιά μου κοιμούνται. Χρόνο για να μπορέσω να διαβάσω π.χ. ένα βιβλίο δεν έχω καθόλου. Δεν είμαι φαν του κομμωτηρίου και δεν αφιερώνω χρόνο σε άλλες περιποιήσεις. Ευτυχώς, έχω και πολλή βοήθεια στο σπίτι και από τον μπαμπά των παιδιών, οπότε μπορώ να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν».

Μαρίνα Γιώτη- συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

«Το να ισορροπήσεις όλους αυτούς τους ρόλους που καλείται μια γυναίκα να πάρει στην καθημερινότητά της είναι συχνά ιδιαίτερα πολύπλοκο. Η ουσία είναι όμως ότι κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους μου δίνει χαρά και πληρότητα. Δεν θα άλλαζα κανέναν από αυτούς με τίποτα, ακόμα και αν καμία φορά νιώθω σαν ζογκλέρ που προσπαθεί να κρατήσει 10 μπαλάκια στον αέρα. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι. Οι αγαπημένοι μας είναι δίπλα μας για να μας βοηθήσουν και είναι σημαντικό να μάθουμε να ζητάμε τη βοήθειά τους».

Ναταλία Δραγούμη- ηθοποιός

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 13+1  υπέροχες γυναίκες μιλούν στο all4mama για τον πολλαπλό εαυτό τους!

 «Κάνω μόνο τα απαραίτητα για τον εαυτό μου, γιατί είναι αναγκαίο και γιατί έτσι εκκρίνονται ενδορφίνες, που είναι ασπίδα κατά των ασθενειών. Είναι πολύ δύσκολο να έχω άπλετο χρόνο για μένα, μιας και αυτήν την περίοδο έχω γυρίσματα για τη σειρά «Έλα στη θέση μου» στον Alpha, αλλά και θέατρο. Ωστόσο, φροντίζω τον εαυτό μου κάνοντας νύχια και πηγαίνοντας στο κομμωτήριο του Γιώργου Δουδέση, γιατί πρέπει να είμαι περιποιημένη στη δουλειά μου. Αυτό που αγαπώ πολύ να κάνω και προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο είναι να πηγαίνω για καφέ με τα παιδιά μου, με το σύζυγό μου ή με τους συναδέλφους μου για να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και να περνάω όμορφα».

tags:

feautured





tags:

feautured