Στέρεες τροφές: Οδηγός εισαγωγής (Μέρος Β΄)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την παιδοδιατροφολόγο Όλγα Κούναρη MS RDN,
Registered Dietitian-Nutritionist

Είναι τα αλεσμένα τρόφιμα τα κατάλληλα για να ξεκινήσει να τρώει ένα μωρό;


Στους 6 μήνες, τα περισσότερα μωρά, είναι έτοιμα για μια ποικιλία υφών στα τρόφιμα, που ποικίλουν από αυτή του πουρέ μέχρι τις μαλακές τροφές. Κάποια μωρά προτιμούν να σιτίζονται με πουρέ σε κουτάλι, ενώ κάποια άλλα προτιμούν να σκάβουν μέσα σε μαλακές τροφές. Επειδή, τα μεγαλύτερα μωρά, γρήγορα αναπτύσσουν τις πάνω και κάτω κινήσεις της γνάθου που τους επιτρέπει να μασουλήσουν (ακόμα και χωρίς δόντια), δεν είναι αναγκαίο να ξεκινήσετε με τρόφιμα σε μορφή αραιού πουρέ. Μάλιστα, η προσφορά μαλακών τροφίμων φαίνεται να πλεονεκτεί καθώς, ενθαρρύνει την αυτοσίτιση (το μωρό φτάνει, αρπάζει, μασουλάει το φαγητό), γεγονός που βοηθά την κινητική ανάπτυξη του στόματος και επιτρέπει στα μωρά να βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο του πόσο τρώνε και σε τι ρυθμό, βοηθώντας τα στην αυτορρύθμιση της κατανάλωσης τροφής αργότερα.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με ποικίλες υφές (σβωλιασμένη, τρυφερά μαγειρεμένη, ψιλοκομμένο κιμά, πουρέ, πολτοποιημένη ή αλεσμένη), να δείτε τι προτιμά το μωρό και να το ταΐζετε με ποικιλία υφών ημερησίως.

Έως τους 9 μήνες, το μωρό σας θα καταναλώνει ποικιλία τροφίμων και υφών και ιδανικά θα συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα, τα τρόφιμα των οποίων θα πρέπει θα τροποποιηθούν στην υφή για το μωρό σας (θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακά) και να μην περιέχουν πρόσθετα καρυκεύματα όπως το αλάτι.

Μεταξύ 8-12 μηνών, τα μωρά αναπτύσσουν και πλευρικές κινήσεις της γλώσσας που τους δίνει τη δυνατότητα να τρώνε τρόφιμα που είναι πιο στερεά και χρειάζονται μάσηση. Στα μαλακά τρόφιμα περιλαμβάνονται κομμάτια από μαλακά μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα, μαλακά ώριμα φρούτα όπως η μπανάνα, ψιλοκομμένος κιμάς, αλεσμένο ή πολτοποιημένο μαγειρεμένο κρέας, ψάρια χωρίς κόκαλα και πουλερικά, τριμμένο τυρί, ψημένο ψωμί ολικής άλεσης σε λωρίδες με αραιή επάλειψη από βούτυρο ή βούτυρο ξηρών καρπών.

Κίνδυνοι πνιγμού

Τα σκληρά, μικρά στρογγυλά τρόφιμα, όπως επίσης και τα μαλακά κολλώδη στερεά τρόφιμα μπορεί να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς του μωρού σας. Συστήνεται πως τρόφιμα τόσο σκληρά όσο τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες για το βήχα, η τσίχλα, ολόκληρα σταφύλια, ποπ κορν, ξηροί καρποί, ψάρια με κόκαλα, hotdogs και λουκάνικα δεν προσφέρονται σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Να είστε σίγουροι πως τα σκληρά λαχανικά όπως τα καρότα είναι τριμμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό, τα κουκούτσια έχουν βγει από τα φρούτα, τα σταφύλια είναι κομμένα στη μέση, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς είναι αραιά απλωμένο και ινώδη τρόφιμα όπως ο ανανάς ή το σέλερι είναι ψιλοκομμένα.

Αφήστε το μωρό σας να σας δείξει τον τρόπο

Αναφορικά με την υφή που θα ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να αφήσετε το μωρό σας να σας δείξει. Αυτό σημαίνει ότι:
– Είτε το αφήνετε να φάει μόνο του και όσο θέλει (χωρίς να το καλοπιάνετε να φάει περισσότερο ή να παίρνετε το φαγητό μακριά χωρίς να έχει τελειώσει)
-Είτε δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια που δείχνει όταν το ταΐζετε με το κουτάλι.
Το μωρό σας θα σας δείξει πότε έχει τελειώσει με το φαγητό, απομακρύνοντας το κουτάλι, στρίβοντας το κεφάλι, κρατώντας σφιχτά τα χείλη, φτύνοντας ή πετώντας φαγητό, κλαψουρίζοντας ή κλαίγοντας. Μη το κάνετε να φάει περισσότερο από αυτό που θέλει. Τα παιδιά θα φάνε όταν πεινούν και θα σταματήσουν όταν χορτάσουν. Ο σεβασμός σε αυτά τα ένστικτα ίσως τα βοηθήσει να αποφύγουν την υπερκατανάλωση τροφής τώρα και στη συνέχεια.

Τι συμβαίνει με την εισαγωγή αλλεργιογόνων?

Η καθυστέρηση της εισαγωγής κοινών αλλεργιογόνων τροφίμων όπως αυγά, βούτυρο ξηροί καρποί και ψάρια δεν είναι απαραίτητη και είναι ασφαλές αυτά να εισαχθούν στους 6 μήνες, ακόμα και σε παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια τροφική αλλεργία. Στην πραγματικότητα, η έκθεση από νωρίς σε κοινά αλλεργιογόνα μπορεί ακόμα και να προλάβει την ανάπτυξη αλλεργιών.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω το μωρό μου;

Από τους 6 έως και τους 8 μήνες, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν στερεά τρόφιμα 2-3 φορές την ημέρα (τις ώρες των γευμάτων) και 1-2 σνακ ανά ημέρα, ανάλογα με την όρεξη του μωρού. Η όρεξη του μωρού σας θα ποικίλλει από μέρα σε μέρα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
-το πώς αισθάνονται
-εάν υπάρχει κάτι που τους αποσπά την προσοχή
-την ώρα της ημέρας
-την κατανάλωση μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας
-εάν ή όχι διανύουν περίοδο εκτόξευσης της ανάπτυξης
-τα είδη τροφών που καταναλώνουν

Διώξτε την πίεση

Οι πρώτες εβδομάδες και μήνες εισαγωγής στερεών τροφίμων υποτίθεται πως είναι διασκεδαστικές, είναι μια πειραματική περίοδος όπου προσφέρετε στο μωρό σας μία γκάμα τροφίμων, γεύσεων και υφών, έτσι ώστε αργότερα να τα δέχεται πρόθυμα. Το άγγιγμα, το γλείψιμο, το ζούληγμα, το παιχνίδι, ακόμα και το φτύσιμο των τροφίμων είναι όλα μέρος μια διαδικασίας του να μάθει να αρέσκεται σε νέα τρόφιμα και είναι απολύτως φυσιολογικό. Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε εάν το μωρό σας δεν τρώει σωστά από την αρχή. Να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε τα εισάγετε τρόφιμα χωρίς πίεση. Θα μάθει να τρώει σωστά στο δικό του χρόνο και με το δικό του ρυθμό. Χαρούμενο τάισμα!!