Μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες

της Βικτώριας Γιανναρά

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, αυγά & γάλα και θεωρείται χειμωνιάτικο φαγητό μιας και οι νοικοκυρές
τα παλιά χρόνια το αποξήραιναν τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν είχε υγρασία, για να στεγνώσει καλά και να το έχουν έτοιμο για το χειμώνα.

Η ζύμη για τις χυλοπίτες, ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Σε κάποιες περιοχές τεμαχίζεται σε μικρά τετράγωνα, όπως στην Πελοπόνησσο.

Η εκδοχή σε Μετσοβίτικες ή αλλιώς "Βλάχικες χυλοπίτες", είναι να είναι κομμένες λεπτές και μακριές, γι' αυτό και τις αποκαλούν noodles στη μετάφρασή τους στα αγγλικά.

(Τα λαζάνια παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που κόβονται σε στενόμακρες λωρίδες)

Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο, είτε με μοσχάρι όπως επέλεξα στη σημερινή συνταγή μου με τις Μετσοβίτικες χυλοπίτες ΗΛΙΣ.

Μερίδες: 5-6
Χρόνος εκτέλεσης: 2 h
Βαθμός δυσκολίας: 2

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. Χυλοπίτες μετσοβίτικες «ΗΛΙΣ» (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυλοπιτάκι ή κριθαράκι)
1 κιλο μοσχάρι, ποντίκι, κομμένο σε κυβάκια 4-5 εκ.
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκ. σκόρδο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 μπαστουνάκι σέλερυ ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
125 ml. κόκκινο κρασί
400 ml. ζωμό βοδινού κρέατος σπιτικό ή κύβο
500 γρ. τριμμένη ντομάτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Δάφνη, κανέλλα, μπαχάρι (προαιρετικά)
Τριμμένο κεφαλοτύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει καλά για 2-3 λεπτά. Βάζουμε ένα-ένα στο λάδι τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να μην ακουμπάει κανένα με το άλλο και μόλις καραμελώνουν από κάθε πλευρά, τα γυρνάμε με μία λαβίδα.

Μόλις έχουν πάρει χρώμα παντού τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2ο

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας μας στη μέση και αφού έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερυ και το καρότο τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα να σοταριστούν για 5’λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βήμα 4ο

Όταν τα λαχανικά μας δούμε πως έχουν πάρει χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και αφού τα ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά προσθέτουμε το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 5ο

Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αφήνουμε να βράσει το κρέας για περίπου 20’(η κατσαρόλα πάντα ανοιχτή).

Βήμα 6ο

Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα μας, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά τα μπαχαρικά μας) και ανακατεύουμε καλά. Αφού πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράζει ώστε η σάλτσα να αρχίσει να πήζει σταδιακά για στα επόμενα 35-45’. Μόλις η σάλτσα μας δείχνει ότι περιέχει πλέον μικρή ποσότητα νερού σβήνουμε τη φωτιά.

Βήμα 7ο

Εν τω μεταξύ, σε ένα ευρύχωρο σκεύος  σε καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τις χυλοπίτες μας  έως ότου να είναι al dente. Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε  καλά και τα σερβίρουμε  με το κρέας και τη σάλτσα από πάνω.

Βήμα 8ο

Πασπαλίζουμε  με  μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι!!!

 

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/