SEARCH

ΛΟΧΕΙΑ

 

Η λοχεία είναι μια μεταβατική περίοδος με πολλές αλλαγές για τη μαμά.

Η γέννηση σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μια καινούργιας! Όλο το χρονικό διάστημα που η μανούλα κυοφορούσε το βρέφος τελειώνει και ξεκινάει μια μεταβατική περίοδος ριζικών σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών αλλαγών. Αυτή η περίοδος ονομάζεται λοχεία.

Οι αλλαγές είναι μεγάλες τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα αυτήν την περίοδο είναι συνήθως αντικρουόμενα. Από την μια αισθάνεσθε ανακουφισμένες και έχετε ένα αίσθημα ευφορίας και από την άλλη η ανησυχία και το άγχος κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Αυτό που νιώθουν επίσης έντονα οι μαμάδες είναι το αίσθημα της ευθύνης που μεγαλώνει όταν επιστρέφουν στο σπίτι από το μαιευτήριο.

Ένα άλλο κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της απώλειας. Το μωράκι που κουβαλούσατε τόσους μήνες πλέον βρίσκεται έξω από το σώμα σας. Ο αποχωρισμός είναι τόσο βιολογικός όσο και ψυχολογικός. Μάλιστα πολλές μαμάδες, όταν επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους πάνω στο μήνα, κάνουν λόγο για ενοχλήσεις στη κοιλιά αντίστοιχες με αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό βιολογικά εξηγείται καθώς η μήτρα συρικνώνεται και επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση της, ψυχολογικά όμως δημιουργεί στις μαμάδες την αίσθηση που είχαν όσο κυοφορούσαν.

Σύμφωνα με μελέτες η συχνότητα σοβαρών ψυχικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη είναι μικρή, ενώ την περίοδο της λοχείας ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βιώνουν κάποια μορφή ψυχολογικής αναστάτωσης . Η αναστάτωση αυτή, η οποία είναι γνωστή και ως θλίψη της λοχείας ή «δάκρυα της λοχείας›, εμφανίζεται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό  και είναι ένα παροδικό, οξύ  σύνδρομο.

Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 3ης και 10ης μέρας, μετά τον τοκετό, και συνήθως διαρκεί από 12 έως 24 ώρες. Χαρακτηριστικά του είναι η εμφάνιση κλάματος, κατάθλιψης , αϋπνίας, ευερεθιστότητας. Κάποιες γυναίκες νιώθουν περίεργα απόμακρες ως προς το βρέφος και εκδηλώνουν αισθήματα ενοχής. Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διακυμάνσεις τους συναισθήματος (διάθεσης) και των συμπτωμάτων. Τα "δάκρυα της λοχείας" αποτελούν ένα σύνδρομο που δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή καθώς η  ψυχολογική στήριξη της λεχώνας είναι αρκετή.

Η μελαγχολία και η θλίψη των πρώτων ημερών δεν πρέπει να συγχέεται με την επιλόχεια κατάθλιψη που δεν είναι μια ήπια πάθηση. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα εμφανίζει κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Δεν έχει εντοπιστεί μια μοναδική εξήγηση και φαίνεται πως αρκετοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της κατάθλιψης μετά την εγκυμοσύνη.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό, είναι πιθανότατα συχνότερη από 15%, γιατί δεν καταφεύγουν όλες οι γυναίκες που υποφέρουν στη βοήθεια ενός ψυχίατρου και έτσι δεν γίνεται η διάγνωση. Λιγότερες από μια στις πέντε ακολουθούν θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, η απουσία της ψυχιατρικής φροντίδας, παρατείνει την δυσάρεστη αυτή πάλη της γυναίκας με την κατάθλιψη, που μπορεί έτσι να υποφέρει άδικα για περισσότερο από ένα χρόνο, προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην ίδια, στην οικογένειά της και ειδικά στο νεογέννητο μωρό.

Εκτενές άρθρο για την επιλόχεια κατάθλιψη μπορείτε να διαβάσετε στην στήλη μας Ψυχολογία- Η μέλλουσα μαμά.

Αλλά και σωματικά οι αλλαγές που επέρχονται είναι αρκετές ( δες στη στήλη εύ ζην-φόρμα του all4mama.gr). Οι γυναίκες χρειάζονται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Η κοιλιά της λεχώνας παραμένει πρησμένη ( θα μοιάζεται 5 μηνών έγκυος μόλις βγείτε από το μαιευτήριο), το στήθος πρήζεται και πονά καθώς οι γαλακτοφόροι αδένες προετοιμάζονται για την έκκριση γάλακτος και κάποιες ραγάδες ή σημάδια χαλάρωσης πιθανόν να σας ρίχνουν την ψυχολογία.