Θηλασμός: Όλες όσες δε θηλάσατε, θα νιώσετε υπέροχα με αυτό το άρθρο!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μια από τις μεγαλύτερες στενοχώριες και απογοητεύσεις που μπορεί να βιώσει μία νέα μαμά είναι να μην μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Και αυτό συμβαίνει συχνά σε αρκετές γυναίκες! Η Amy Tuteur, πρώην καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μητέρα τεσσάρων παιδιών, τα οποία έχει θηλάσει, μοιράζεται επιστημονικές αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι όλες οι μητέρες σε θέση να θηλάσουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν.

Ποιες είναι μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με το θηλασμό;

Επικρατεί η αντίληψη ότι η διαδικασία του θηλασμού είναι πάντα τέλεια. Και όταν δεν είναι τέλεια, γι' αυτό φταίει η γυναίκα. Αυτό, φυσικά, είναι εξαιρετικά επιβλαβές. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, διότι κάθε φυσιολογική διαδικασία έχει και ένα ποσοστό αποτυχίας. Για παράδειγμα, ένα φυσιολογικό ποσοστό αποβολής αγγίζει το 20%. Οπότε, 1 στις 5 εγκυμοσύνες δε φτάνει μέχρι το τέλος της. Ακόμη, 12% των γυναικών είναι στείρες. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει αυτή η ''αποτυχία'', δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρει μια γυναίκα να θηλάσει; Μα φυσικά και είναι.


Θηλασμός: Όλες όσες δε θηλάσατε, θα νιώσετε υπέροχα με αυτό το άρθρο!

Όταν μία μαμά φοβάται ότι δεν παράγει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος, ή ότι το μωρό της δεν είναι ικανοποιημένο και θέλει κι άλλο γάλα, θα πρέπει να ενθαρρύνεται από το γιατρό της να συνεχίσει να θηλάζει και να πιέζεται να αυξήσει το γάλα της. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλεύεται να μη χρησιμοποιεί γάλα σε σκόνη, καθώς αυτό μπορεί να παρεμποδίζει την ''προσφορά και τη ζήτηση'' ή την ικανότητά της να παράγει περισσότερο γάλα. Θα συμβουλεύατε κάτι αντίστοιχο μία μητέρα;

Η επιστημονική βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι πάνω από το 15% των νέων μαμάδων δεν μπορούν να παράξουν αρκετό γάλα, ειδικά τις πρώτες μέρες. Επομένως, είναι πολλές οι πιθανότητες να παρουσιάζει μια μητέρα ανεπάρκεια γάλακτος. Τις περισσότερες φορές αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία της μητέρας ή με την έλλειψη προσπάθειας από την πλευρά της και όχι με την κληρονομικότητα.

Η ικανότητα μιας γυναίκας να θηλάζει με επιτυχία μπορεί οφείλεται σε κληρονομικότητα;

Πιθανόν. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν βιοδείκτες που σχετίζονται με ανεπαρκείς ποσότητες μητρικού γάλακτος. Αποδεικνύεται ότι το μητρικό γάλα των γυναικών που δεν παράγουν αρκετά έχει πολύ περισσότερο νάτριο. Επομένως, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες που πιστεύουν ότι παράγουν λιγότερο γάλα πράγματι παράγουν λιγότερο και το γάλα τους είναι διαφορετικό. Με λίγα λόγια, η χαμηλή παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι μια πραγματικότητα, συμβαίνει συχνά και  δεν είναι μητρική εσφαλμένη αντίληψη.

Οι σύμβουλοι γαλουχίας θα πρέπει να επισημάνουν στις μαμάδες ότι παράγουν τόσο γάλα όσο έχουν ανάγκη τα μωρά τους. Και σαφώς, κάθε μωρό χρειάζεται και διαφορετική ποσότητα γάλακτος, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι μια Χ ποσότητα είναι πολύ λίγη.

Αν μια μητέρα δεν παράγει αρκετό γάλα, πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της;

Εντελώς. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο όπως και τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα σε σκόνη λόγω προβλημάτων θηλασμού. Είναι πεινασμένα. Είτε είναι υποσιτισμένα είτε αφυδατωμένα είτε έχουν πολύ ίκτερο. Και ταυτόχρονα, ο σύμβουλος γαλουχίας λέει, ''Απλώς θηλάστε, θηλάστε περισσότερο, μόνο πιέστε ενδιάμεσα στους θηλασμούς''. Το πρόβλημα είναι ότι το επίκεντρο είναι η διαδικασία, όχι το αποτέλεσμα. Οπότε, εστιάζουμε στο πόσα μωρά πηγαίνουν στο σπίτι από το μαιευτήριο έχοντας αποκλειστικά θηλάσει, όχι στο πόσα μωρά πρέπει να επανεισαχθούν εξαιτίας της πίεσης για αποκλειστικό θηλασμό. Το να δώσετε συμπλήρωμα γάλακτος δε θα επηρεάσει τη σχέση που αναπτύσσετε με το μωρό σας με το θηλασμό. Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι η συνετή κατανάλωση ''ξένου'' γάλακτος τις πρώτες μέρες αυξάνει τις πιθανότητες να θηλάσει η μητέρα αποκλειστικά και αυξάνει και το χρονικό διάστημα αποκλειστικού θηλασμού.

Και οι πιπίλες! Όχι μόνο είναι καλές για τα μωρά και τις μητέρες, αλλά επιπλέον προλαμβάνουν το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου του μωρού (SIDS).Για να μην αναφέρω ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση της πιπίλας στο θηλασμό. Νομίζω ότι αυτός που εφηύρε την πιπίλα πρέπει να πάρει Βραβείο Νόμπελ. Αυτό το λέω ως μητέρα που θήλασε 4 παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα, που ήμουν παχουλή και χαρούμενη. Μου άρεσε η διαδικασία του θηλασμού. Είναι πολύ όμορφο αυτό το δώρο που κάνεις στο μωρό σου. Ωστόσο, δεν είναι τέλειο, γιατί τίποτα στη φύση δεν είναι τέλειο.

Μέχρι να αποκτήσω το τέταρτο παιδί δούλευα part-time. Και μετά άφησα πραγματικά την καριέρα μου και έμεινα στο σπίτι με τα παιδιά, γιατί πραγματικά αυτό ήθελα να κάνω. Χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι πολλές γυναίκες πιέζονται να κάνουν πράγματα που δε θέλουν, τα οποία εμποδίζουν την καριέρα τους. Ο κόσμος νοιάζεται περισσότερο για το πόσες γυναίκες θηλάζουν αποκλειστικά παρά για το αν όντως ή όχι επωφελούνται από αυτό.

tags:






tags: