Διατροφή Εγκύου: Τι πρέπει να αποφεύγει!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η έγκυος οφείλει να έχει όσο το δυνατόν ισορροπημένη διατροφή. Το μενού της πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών που θα βοηθήσουν το έμβρυο να αναπτυχθεί σωστά.

Οι εγκυμονούσες μπορούν γενικώς να καταναλώνουν ό,τι επιθυμούν αλλά πάντα με μέτρο εξαιτίας του ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Για παράδειγμα η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο έμβρυο, καθώς η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης αυτής μπορεί να αποδειχθεί τοξική για αυτό. Καλό θα ήταν να αντικατασταθεί η άσπρη ζάχαρη από μέλι ή μαύρη ζάχαρη.


Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται η καφεΐνη, η οποία δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και στο ευρωπαϊκό ή κινεζικό τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στη σοκολάτα.

Τα φαγητά που καταναλώνει μια έγκυος θα πρέπει να είναι εκείνα με τα λιγότερα τεχνητά πρόσθετα (τα λεγόμενα «έψιλον») και να μην περιέχουν πολλά νιτρικά άλατα (όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά).

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να αποφεύγεται εντελώς το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη. Το αλκοόλ βλάπτει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ακόμη και μια μικρή κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μικρή δυσλειτουργία του εγκεφάλου του εμβρύου, αφού είναι πολύ πιθανόν να εμποδίζει τα αναπτυσσόμενα εγκεφαλικά κύτταρα ενός μωρού να διαιρεθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Τέλος, η υπερβολική λήψη αλατιού που ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό, μπορεί να δημιουργήσει πρηξίματος στα άκρα καθώς και την υπερβολική αύξηση του βάρους της εγκυμονούσας. Τροφές πλούσιες σε αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως για παράδειγμα τα κέικ, τα μπισκότα, τα γαριδάκια.

Η επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς Οργανισμοί προτείνουν να αποφεύγεται εξ’ ολοκλήρου η κατανάλωση :

-Καρχαρία, ξιφία, σκουμπριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
- Η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών να μην ξεπερνάει τα 360 γραμμάρια εβδομαδιαίως.
- Ωμά κρέατα
- Μη παστεριωμένο γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα
- Πρόχειρα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως hot dog, έτοιμα γεύματα και έτοιμα σάντουιτς που περιέχουν κρέας, μπέικον κ.ά.
- Πατέ και επαλείψεις κρεάτων