Γιατί οι παιδοδοντίατροι λένε «ναι» στα παγωτά & «όχι» στις καραμέλες;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Πολλοί είναι οι γονείς που προσπαθούν ανελλιπώς να πείσουν τα παιδάκια τους να πλένουν τα δόντια τους μια και δυο φορές μέσα στην ημέρα. Σίγουρα, προσπαθώντας να τα πείσετε και εσείς έχετε αποτύχει πολλές φορές και τα έχετε δωροδοκήσει λέγοντας ότι αν το κάνουν θα τους πάρετε καραμέλες και άλλα γλυκίσματα που λατρεύουν. Διαφορετικά, θα καταλήξουν στην καρέκλα του οδοντιάτρου με πόνους και σφραγίσματα, ιδέα… που φαντάζει τρόμος στα αυτιά τους!


Η αλήθεια είναι ότι η άρνηση των παιδιών στην οδοντόβουρτσά τους είναι σύνηθες φαινόμενο. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα «γλυκό παραθυράκι» που έχει αποδειχθεί από τους περισσότερους παιδοδοντιάτρους: η σοκολάτα, τα μπισκότα και το παγωτό επιτρέπονται! Τα ζελεδάκια, οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά είναι μακράν πιο επιβλαβή για τη στοματική υγεία του παιδιού.

"Όλα τα παραπάνω επιτρέπονται μόνο μετά το μεσημεριανό φαγητό και όχι σαν σνακ στο σχολείο ή το απόγευμα. Βέβαια, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως αν το παιδί έχει τα γενέθλιά του και φέρνει γλυκά στο σχολείο ή πάμε σε ένα πάρτυ'', επισημαίνει η ειδική παιδοδοντίατρος Αναστασία Μπαμπατζιά.

Γιατί οι παιδοδοντίατροι λένε «ναι» στα παγωτά & «όχι» στις καραμέλες;

 

Περίεργο δεν είναι; Κι όμως, τα παγωτά, τα μπισκότα και η σκέτη σοκολάτα μπορούν να ξεπλυθούν από τα δόντια με σχετική ευκολία με το σάλιο του παιδιού.  "Γι' αυτό τονίζουμε και προτείνουμε να τρώμε τέτοιου είδους γλυκίσματα μετά το μεσημεριανό φαγητό. Γιατί πρώτον, το παιδί έχει χορτάσει και δεν θα φάει μεγάλη ποσότητα γλυκού και δεύτερον, με τη μάσηση έχει γίνει παραγωγή σάλιου και αυτοκαθαρίζονται οι οδοντικές επιφάνειες. Βέβαια, συνίσταται το βούρτσισμα των δοντιών 20 λεπτά μετά τη λήψη γλυκού'', συμβουλεύει η κα Μπαμπατζιά.

Αντίθετα,  οι καραμέλες τείνουν να κολλούν στο σμάλτο και υπάρχει περίπτωση να το καταστρέψουν κατά τη διάρκεια της μάσησης, καθιστώντας τα δόντια του παιδιού ακόμα πιο ευάλωτα στην τερηδόνα. "Αυτό που στην ουσία χαλάει τα δόντια είναι η συχνότητα ζάχαρης στη στοματική κοιλότητα. Έτσι, μια καραμέλα για να λιώσει χρειάζεται αρκετή ώρα και όλη αυτήν την ώρα απελευθερώνεται ζάχαρη'', τονίζει η παιδοδοντίατρος.

Το οξύ στις καραμέλες εξαλείφει επίσης το σμάλτο. Παρομοίως, οι καραμέλες που πιπιλούν τα παιδιά και μένουν στο στόμα για πολύ περισσότερη ώρα από το μέσο δάγκωμα του παγωτού επικαλύπτουν τα δόντια με ζάχαρη. Ακόμη και μετά την κατάποση της καραμέλας, τα υπολείμματα παραμένουν ανάμεσα στα δοντάκια των παιδιών, δημιουργώντας περισσότερη τερηδόνα και κατ’ επέκταση φθορά.

 Όπως και να έχει, μην αμελείτε για κανένα λόγο να φροντίζετε τα δοντάκια του παιδιού σας!